Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen w skupie bydła. Największy wzrost ceny o 6,1% odnotowało bydło w wieku 8-12 miesięcy.
Cena bydła rzeźnego w drugim tygodniu marca wzrosła do wartości 10,14 zł za kg wagi żywej. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu marca po raz kolejny wzrosły. Największe podwyżki odnotowano w grupie bydła w kategorii 8-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia podrożało o 6,1%.
Żywiec wołowy w dniach 7-13 marca w ciągu tygodnia, jak podaje Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podrożał o 1,5% do wartości 10,14 zł za kg wagi żywej. Cena ta była 5,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 52,1% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
W kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy odnotowano największy wzrost, który wyniósł 6,1%. Tym samym cena tego bydła wyniosła 10,47 zł za kg. Było to o 1,1% więcej niż przed miesiącem oraz o 57,9% niż przed rokiem.
Sektor bydła mięsnego który jest jednym z najlepiej zorganizowanych w Polsce, w dużej mierze odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe nie tylko naszego kraju, ale także Europy. - Ponad dwa tygodnie temu dyskutowaliśmy na radzie unijnych...
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 1,8% do wartości 10,97 zł za kg. Notowania te były o 4,8% wyższe niż przed miesiącem oraz o 51,5% niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,5% do wartości 10,90 zł za kg. Cena ta była o 4,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 50,9% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,74 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,2% niż przed miesiącem, a także o 61,7% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały 10,21 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed tygodniem. Jednocześnie była ona o 4,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 47,5% niż przed rokiem.
Na rynku unijnym w drugim tygodniu marca średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 471,47 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2221,34 zł. Cena ta była o 1,5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem, a także o 27% niż przed rokiem.
Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 444,80 euro za 100 kg, co daje około 2095,68 zł. Była ona o 6% niższa niż średnio w krajach unijnych, we Francji i we Włoszech, a także o 5% niż w Hiszpanii.
Ceny zbytu mięsa wołowego również wzrosła. Zakłady mięsne kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat sprzedawały średnio po 20,70 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były jednocześnie o 55% droższe niż w analogicznym okresie 2021 r.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ