GDT. Trend wzrostowy trwa
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka informuje, że 21 września odbyła się kolejna trzecia pod rząd aukcja GDT, która zakończyła się na plusie.
Od połowy sierpnia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade utrzymują trend wzrostowy. 21 września odbyła się kolejna trzecia pod rząd aukcja, która zakończyła się na plusie.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka informuje, że ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,0%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 4011 USD.
Spadkowy trend ceny mleka zatrzymany
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech produktów. Podrożało pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz laktoza.
Spadek notowań natomiast miał miejsce w przypadku sera Cheddar i masła.
W przypadku polskiego rynku, po trzech miesiącach spadków cen mleka, w sierpniu odnotowała ona wzrost.
Średnia cena mleka w Polsce w sierpniu ukształtowała się na poziomie 150,52 zł/hl i była o 0,7% wyższa niż w lipcu bieżącego roku oraz o 13% wyższa niż w sierpniu 2020 r.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade w dniu 21 września 2021 r.:
- Pełne mleko w proszku +2,2% – cena 3777 USD/t
- Laktoza +1,3% – cena 1183 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,9% – cena 3302 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny bez zmian – cena 5962 USD/t
- Ser Cheddar -1,2% – cena 4274 USD/t
- Masło -1,9% – cena 4857 USD/t
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Korekta cen skupu bydła rzeźnego
-
Już w styczniu odbędzie się XI Międzynarodowe Forum Wołowiny
-
Wirus BT ponownie w stadzie bydła. Wybuchło 9. ognisko choroby
-
Choroba niebieskiego języka w kolejnym województwie!
-
Mleczny rynek: czy produkcja mleka w Polsce wciąż rośnie?
-
W skupie bydła odnotowano wyraźne wahania cen
-
Hodowcy mogą rejestrować się na krakowską konferencję: "Krowa mleczna w pytaniach"
-
Niewielkie zmiany cen w skupie bydła rzeźnego
-
Bluetongue spowodowała ograniczenia eksportowe polskiego bydła
-
Choroba niebieskiego języka. Są kolejne ogniska na Dolnym Śląsku
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?