Dodatki do zakiszania, ugniatanie i okrywanie kukurydzy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-09-2022,15:15 Aktualizacja: 13-09-2022,13:55
A A A

Czy w przypadku kukurydzy warto stosować dodatki do zakiszania? Jak należy układać, ubijać i okrywać zielonkę, aby uzyskać najlepszej jakości kiszonkę?

Hodowcy coraz częściej stosują dodatki do zakiszania przygotowując kiszonkę z kukurydzy. Czy powinna to być rutynowa praktyka?

- Istnieją pewne okoliczności, w których należy to robić oraz takie, w których nie jest to obligatoryjne. Jeśli s.m. jest mniejsza niż 30 i większa niż 60%, wówczas powinniśmy bezwzględnie dodawać zakiszacze i konserwanty o różnym źródle pochodzenia np. w postaci silnych kwasów jak propionowy czy mrówkowy - mówi Zbigniew Wróblewski, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz ekspert prowadzonego przez nią wydarzenia "Akcja Kukurydza" i dodaje:

kukurydza, kiszonka z kukurydzy, zielonka z kukurydzy, zbiór kukurydzy, ziarniaki, skrobia, wysokość cięcia, kolba

Wysokość cięcia kukurydzy i jej rozdrobnienie

Hodowcy w całej Polsce zbierają kukurydzę na kiszonkę. Po wyznaczeniu optymalnego terminu zbioru należy się skupić na wysokości cięcia roślin oraz ich rozdrobnieniu. Czy istnieje uniwersalna optymalna wysokość cięcia roślin? Zdaniem wielu...

- Podobnie należy robić w sytuacji, gdy np. musimy otworzyć silos lub pryzmę po dwóch lub trzech tygodniach od zamknięcia. Jeśli jednak chcemy uzyskać efekt w postaci wyższej strawności przy normalnej s.m. możemy, ale nie musimy inokulować materiału bakteriami, które będą nadtrawiały włókno.

O jakości kiszonki decydują także prace związane z układaniem pryzmy bądź wypełnianiem silosu.

Czas napełniania silosu powinien być możliwie jak najkrótszy i według różnych zaleceń nie przekraczać trzech dni. Nakładanie i ugniatanie materiału zakiszanego ma następować warstwowo. Warstwy zielonki z kukurydzy nie mogą być zbyt grube, tj. nie powinny mieć więcej niż 20-30 cm.

Każda warstwa musi być starannie ubijana, np. ciągnikami z kołami bliźniaczymi. Hodowcy coraz częściej wykorzystują w tym celu oryginalne rozwiązania, jak np. urządzenia wyposażone w osie i koła od wagonów kolejowych.

Jak możemy dobrać ciężar zestawu ubijającego? Czy istnieją pewne wytyczne w tym temacie?

kukurydza, kiszonka z kukurydzy, sucha masa, mikrofalówka, suszarka do grzybów, zielonka z kukurydzy, zbiór kukurydzy

Sucha masa, termin zbioru i wysokość cięcia kukurydzy

Jakość przyszłej kiszonki z kukurydzy zależy między innymi od prawidłowego oszacowania suchej masy i terminu zbioru. Termin zbioru w większym stopniu niż wielkość cząsteczki oraz stosowanie dodatku do zakiszania, decyduje o przebiegu fermentacji....

- Tak, istnieje pewien wzór, dzięki któremu można obliczyć z jakim dociskiem należy ugniatać zielonkę. Załóżmy, że przez godzinę maszyna kosi 1 ha pola, czyli około 50 ton kukurydzy. Średnia s.m. takiej zielonki to 32-35% co daje w sumie ok. 17 ton s.m. Tę wartość należy pomnożyć przez 365. Jest to stały współczynnik stosowany w Europie do obliczeń tego parametru - tłumaczy Zbigniew Wróblewski i kontynuuje:

- Otrzymujemy wynik 5,840, czyli w przybliżeniu 6. Taka zielonka powinna być więc ubijana przez maszynę o ciężarze 6 ton. Im więcej materiału w przeliczeniu na s.m. w ciągu godziny przyjedzie do silosu, tym liczba przejazdów i waga maszyn powinna być większa.

Kolejnym krokiem jest szczelne okrycie pryzmy. Do tego celu najlepiej wykorzystać kilka warstw folii.

- Pierwszą powinna stanowić cienka przeźroczysta o grubości 40 µm, która dzięki swym właściwościom mocno przylega do kiszonki i szczelnie ją okrywa oraz izoluje. Następna to folia silosowa o grubości co najmniej 150 µm. Dobrze jest także zabezpieczyć je przed zwierzętami za pomocą siatki obciążonej np. oponami - podsumowuje Wróblewski.

Cały artykuł znajduje się w najnowszym wydaniu magazynu"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2022 (lipiec-sierpień). ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA