Sucha masa, termin zbioru i wysokość cięcia kukurydzy
Jakość przyszłej kiszonki z kukurydzy zależy między innymi od prawidłowego oszacowania suchej masy i terminu zbioru.
Termin zbioru w większym stopniu niż wielkość cząsteczki oraz stosowanie dodatku do zakiszania, decyduje o przebiegu fermentacji. Hodowcy często wyznaczają go przez określenie wysokości linii mlecznej na ziarniaku.
- Jeśli sięga ona 1/3 jego wysokości wówczas można szacować, że zawartość s.m. w całej roślinie wynosi 32-33%. Jednak ze względu na zmienność pomiędzy odmianami oraz anomalie pogodowe, korzystanie z tej metody może być nieco zawodne - mówi Zbigniew Wróblewski, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz ekspert prowadzonego przez nią wydarzenia "Akcja Kukurydza" i dodaje:
Hodowcy muszą wiedzieć, jak postępować wobec organizacji prozwierzęcych
- Pewniejsze jest oznaczenie zawartości suchej masy. Próbę należy wykonać nie wcześniej niż w fazie dojrzałości woskowej ziarniaka
Określamy s.m. całych roślin kukurydzy
Co więc należy zrobić, żeby prawidłowo oszacować zawartość s.m.? W tym celu możemy wykorzystać np. mikrofalówkę.
Hodowcy najpierw powinni zebrać całe rośliny z pola, najlepiej z kilku jego reprezentatywnych miejsc. Następnie należy rozdrobnić je na sieczkę i dokładnie wymieszać.
- Z tak przygotowanego materiału odmierzamy 100 g i wkładamy do mikrofalówki. Musimy tam również postawić szklankę zimnej wody, dzięki której unikniemy samozapłon suszonych roślin. Co 2-3 minuty ważymy tę próbkę do momentu, aż jej masa nie będzie się zmieniać. Gdy wyniesie ona np. 28 g, wówczas s.m. całych roślin jest równa 28 % - tłumaczy Zbigniew Wróblewski.
Określanie jej za pomocą suszarki do grzybów jest prostsze. Wystarczy włączyć ją na kilka godzin i pozostawić, np. przez noc, a następnie zważyć uzyskany materiał.
Francuskie targi Sommet de l'Elevage już w październiku
Sucha masa a termin zbioru
Uzyskany wynik pozwala w miarę dokładnie oszacować termin zbioru. W ostatniej fazie dojrzewania zawartość suchej masy przyrasta w tempie 0.5% na dobę, a przy wysokich temperaturach w słoneczne i wietrzne dni nawet do 0,7%.
- Jeśli docelowo chcemy zbierać kukurydzę przy zawartości 33% wykonujemy proste działanie: 33 - 28 = 5%. Dzielimy to przez 0,5 i otrzymujemy 10. Oznacza to, że za 10 dni kukurydza osiągnie tę wartość - oblicza Wróblewski.
Mokra i sucha kiszonka z kukurydzy
Kiszonka z kukurydzy w fazie mleczno-woskowej będzie zawierać mniej ziarna oraz dużo kwasu octowego, często również masłowego, co wpłynie na jej niższe pobranie. Posiada ona za to dobrą stabilność tlenową.
Taką kukurydzę hodowcy zbierają często w tzw. awaryjnych sytuacjach, gdy np. brakuje im materiału do karmienia.
Wybudował oborę i spełnił swoje marzenia
Z kolei gdy zakisimy zbyt suchy materiał o zawartości 35-40% s.m. lub wyższej, będzie on trudny do ubicia i niestabilny tlenowo, co grozi rozwojem grzybów i pleśni. W takim materiale często trudno jest również uszkodzić wszystkie ziarniaki.
A jeśli nie mamy wyjścia i musimy zebrać zbyt suchy materiał?
- W trakcie zakiszania możemy dolewać do niego wodę i bardzo starannie ubijać - podsumowuje Zbigniew Wróblewski.
W kolejnych artykułach zwrócimy uwagę na wysokość cięcia kukurydzy na kiszonkę, rozdrobnienie materiału podczas tego procesu oraz podamy wskazówki, jak prawidłowo ubijać zielonkę w silosie bądź na pryzmie.
Cały artykuł znajduje się w najnowszym wydaniu magazynu"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2022 (lipiec-sierpień). ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)