Dalszy spadek cen w skupie bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-01-2023,13:25 Aktualizacja: 17-02-2023,8:58
A A A
Ceny w skupie bydła na początku roku spadły o 0,5%. W drugim tygodniu stycznia żywiec wołowy ponownie potaniał. 
 
Bydło rzeźne w dniach od 9 do 15 stycznia w ciągu tygodnia potaniało do wartości 10,74 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 1,3% niższa niż przed tygodniem, ale o 1,3% oraz 14,5% wyższa niż odpowiednio przed miesiącem i przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,48 zł za kg. Notowania te były niemal o 11% niższe niż przed tygodniem oraz o 5,1% niż przed miesiącem, a także o 2,6% niż przed rokiem.
 
bydło mięsne, krowy mamki, Jacek Zarzecki, PZHiPBM, hodowcy bydła, producenci wołowiny, opasy, ceny bydła mięsnego

Dla hodowców bydła mięsnego 2022 rok momentami był świetny

- Przez większość czasu 2022 rok był świetnym dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Odnotowaliśmy największy wzrost cen w historii, który średniorocznie wyniósł około 40% - mówi Jacek Zarzecki, prezes...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,66 zł za kg. Cena ta była o 2,3% niższa niż przed tygodniem i o 0,8% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 11,6% droższe niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 1,9% do wartości 11,62 zł za kg. Cena ta była o 1,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 11,2% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,79 zł za kg, czyli o 0,2% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie taka sama jak przed miesiącem, a także o 15,2% wyższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,47 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,9% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,8% droższe niż przed miesiącem, a także o 18,5% niż przed rokiem. 
 
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 782 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1178 zł. 
 
W drugim tygodniu stycznia średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 21,46 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 18,01 zł za kg. 
 


Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA