Ceny mleka ostro w dół. Zapowiada się trudny rok
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w 2018 roku cena skupu mleka może spaść do poziomu 1,20 zł - ostrzegł Waldemar Broś, prezes zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego w Warszawie, który 2 marca uczestniczył w Garwolinie (Mazowieckie) w szkoleniu dla dostawców mleka. Spotkanie zorganizowała Spółdzielnia Mleczarska Garwolin.
Broś przyznał, że prognozy specjalistów mogą się niestety spełnić. - Sądzę, że jest w tym wiele prawdy. Teraz sytuacja w głównej mierze będzie zależała od tego, co wydarzy się na świecie. Jest to ciągle gra spekulacyjna - zauważył.
Wzrosło pogłowie bydła. W górę poszedł też skup mleka i żywca wołowego
Prezes zarządu SM Garwolin Waldemar Paziewski mówił o aktualnej sytuacji na mlecznym rynku. Podkreślił, że dotychczas jednostka tłuszczu spokojnie rosła. Ostatnio jednostka tłuszczu w śmietanie spadła o 2 grosze, a masło na kilogramie spadło o półtora złotego. Jest to skutkiem sytuacji na rynku mleka na Białorusi. Paziewski stwierdził, że niektóre spółdzielnie zmusiło to do obniżenia cen mleka w skupie za luty o 10-25 groszy, a inne też będą musiały to wkrótce zrobić.
Prof. Adam Traczykowski z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy wygłosił wykład "Drożdże sacharomuces cerevisiae jako nośniki zdrowia i życia krów i cieląt". Naukowiec zwracał uwagę na "zbawienną rolę drożdży w żywieniu bydła". Jego zdaniem, gwarantują one niwelowanie w znacznym stopniu mikotoksyn, a przez to wpływają też na zdrowotność i produkcyjność zwierząt.
Spadek ceny skupu mleka oznacza pogorszenie koniunktury
Z kolei dr inż. Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie omówił jak wdrażać NON GMO w gospodarstwach produkujących mleko.
Przedstawiciele biura powiatowego ARiMR zapoznali rolników z możliwościami finansowania modernizacji gospodarstw rolnych PROW 2014-2020 oraz przedstawili bieżące informacje. Powiatowy lekarz weterynarii przypomniał natomiast o aktualnych wymogach weterynaryjnych dotyczących bydła.