Bakteria groźna dla ludzi w wołowych wędlinach w Holandii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-10-2019,18:40 Aktualizacja: 12-10-2019,9:02
A A A

Wędliny wołowe krojone i pakowane w Holandii były przyczyną ogniska zatruć pokarmowych u ludzi. Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że były one skażone bakterią Listeria monocytogenes.

Wędliny wołowe w Holandii zawierały bakterię Listeria monocytogenes. Tamtejsze władze 4 października zgłosiły powiadomienie w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF.

RASFF służy do szybkiej wymiany informacji o zagrożeniach wykrytych w żywności, paszach oraz w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Sommet, bydło mięsne, wystawa, Francja

Różnorodne rasy bydła mięsnego podczas targów Sommet

Sommet de l'Elevage jest jedną z największych wystaw hodowlanych na świecie. W tegorocznej edycji można było zapoznać się z ofertami ponad 1500 wystawców oraz zobaczyć 2000 wyselekcjonowanych zwierząt 70 ras.   Targi Sommet odbyły...

Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że nie było dystrybucji tego produktu na rynek polski oraz że dochodzenie w tej sprawie jest w toku.

Listeria monocytogenes kilka dni wcześniej została wykryta w również w kiełbasie wieprzowej w Niemczech.

Kiełbaski wieprzowe skażona bakterią Listeria monocytogenes również nie trafiły z Niemiec na rynek polski.

Listeria monocytogenes to beztlenowa, żyjąca wewnątrz komórek bakteria, która wywołuje listeriozę.

Należy do bardzo zjadliwych patogenów. Według niektórych źródeł od 20 do 30 proc. infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA