Bakteria groźna dla ludzi w wołowych wędlinach w Holandii
Wędliny wołowe krojone i pakowane w Holandii były przyczyną ogniska zatruć pokarmowych u ludzi. Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że były one skażone bakterią Listeria monocytogenes.
Wędliny wołowe w Holandii zawierały bakterię Listeria monocytogenes. Tamtejsze władze 4 października zgłosiły powiadomienie w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF.
RASFF służy do szybkiej wymiany informacji o zagrożeniach wykrytych w żywności, paszach oraz w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Różnorodne rasy bydła mięsnego podczas targów Sommet
Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że nie było dystrybucji tego produktu na rynek polski oraz że dochodzenie w tej sprawie jest w toku.
Listeria monocytogenes kilka dni wcześniej została wykryta w również w kiełbasie wieprzowej w Niemczech.
Kiełbaski wieprzowe skażona bakterią Listeria monocytogenes również nie trafiły z Niemiec na rynek polski.
Listeria monocytogenes to beztlenowa, żyjąca wewnątrz komórek bakteria, która wywołuje listeriozę.
Należy do bardzo zjadliwych patogenów. Według niektórych źródeł od 20 do 30 proc. infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią.