Bydło
RSS-
20-05-2024,17:55
Sucha masa jest kluczowa dla zdrowia krów
Suchą masę definiuje się jako część składnika paszowego lub dawki pokarmowej. Zawiera ona niezbędne składniki odżywcze występujące w danym komponencie. -
18-05-2024,15:40
Dofinansowanie zakupu buhajów. Korzystne zmiany dla hodowców
Hodowcy bydła mięsnego mogą ubiegać się o dopłaty do zakupu czystorasowych buhajów. Pula środków przeznaczonych na to wsparcie to 5 mln zł. -
17-05-2024,17:00
Polska Izba Mleka apeluje o likwidację Funduszu Ochrony Rolnictwa
Zdaniem Polskiej Izby Mleka wysoce prawdopodobne jest, że branża mleczarska będzie ponosić koszty niewspółmierne do korzyści płynących z istnienia Funduszu Ochrony Rolnictwa. -
16-05-2024,12:40
Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
IOFC (ang. income over feed cost), czyli wyliczanie przez hodowców przychodów ze sprzedaży mleka po odjęciu wydatków poniesionych na pasze, stanowi dobre narzędzie do oszacowania realnego zysku. -
15-05-2024,13:15
Czy podzielony sektor mleczarski zaakceptuje strategię?
Strategia dla sektora mleczarskiego ma powstać do września tego roku. Będzie ona jednak tylko początkiem drogi. Pozostaje pytanie, jak jej poszczególne założenia mają zostać wdrożone w życie? -
15-05-2024,10:30
Cicha ruja u krów. Porada od firmy Neorol
Organizm krowy po wycieleniu skupia się na produkcji mleka, zaniedbując układ rozrodczy, czego skutkiem są m.in. ciche ruje.