Bydło
RSS-
21-05-2024,13:30
Wołowina z Polski już na ostatniej drodze do Chin
Pierwszy krajowy zakład mięsny przeszedł pozytywnie system CIFER Single Window. Jest to chiński system rejestracji przedsiębiorstw importujących żywność. -
21-05-2024,10:30
Spadek cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
Notowania bydła ogółem w ciągu tygodnia spadły o 0,2%. Producenci w skupie uzyskiwali cenę na poziomie 9,89 zł za kg wagi żywej, czyli niemal o 10% mniej niż przed rokiem. -
20-05-2024,17:55
Sucha masa jest kluczowa dla zdrowia krów
Suchą masę definiuje się jako część składnika paszowego lub dawki pokarmowej. Zawiera ona niezbędne składniki odżywcze występujące w danym komponencie. -
18-05-2024,15:40
Dofinansowanie zakupu buhajów. Korzystne zmiany dla hodowców
Hodowcy bydła mięsnego mogą ubiegać się o dopłaty do zakupu czystorasowych buhajów. Pula środków przeznaczonych na to wsparcie to 5 mln zł. -
17-05-2024,17:00
Polska Izba Mleka apeluje o likwidację Funduszu Ochrony Rolnictwa
Zdaniem Polskiej Izby Mleka wysoce prawdopodobne jest, że branża mleczarska będzie ponosić koszty niewspółmierne do korzyści płynących z istnienia Funduszu Ochrony Rolnictwa. -
16-05-2024,12:40
Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
IOFC (ang. income over feed cost), czyli wyliczanie przez hodowców przychodów ze sprzedaży mleka po odjęciu wydatków poniesionych na pasze, stanowi dobre narzędzie do oszacowania realnego zysku.