Bydło
RSS-
24-09-2016,7:30
Jakość wody wpływa na preferencje krów
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez SDSU Dairy and Food Science Department oceniano wpływ jakości wody na preferencje jałówek i ich zachowanie związane z piciem wody. -
23-09-2016,19:40
Obniżenie dopuszczalnego poziomu miedzi
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) zaproponował zmiany maksymalnego dopuszczalnego poziomu miedzi w paszach dla niektórych grup zwierząt. -
23-09-2016,14:50
Polacy piją mniej mleka, ale jedzą więcej serów
Z badan budżetów gospodarstw domowych wynika, że w ubiegłym roku przeciętne wydatki nominalne na mleko i jego przetwory obniżyły się w skali roku o 3,7 proc. i wyniosły 29,57 zł miesięcznie na osobę. -
23-09-2016,13:35
Opasy w zamknięciu - nowe możliwości
W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie zyskuje zamysł utrzymywania krów i cieląt w obiektach zamkniętych zarówno w okresach zimowych, a także rutynowo, jako jedna z opcji produkcji bydła opasowego. -
23-09-2016,8:35
Wołowina podrożała pierwszy raz w tym roku
W sierpniu średnia cena referencyjna wołowiny (młode bydło kl. A R3) w UE osiągnęła pułap 361,26 euro za 100 kg. W Polsce stawki wynosiły 318,74 euro za 100 kg i były o 5,5 proc. -
20-09-2016,17:50
Cena skupu mleka coraz wyższa
Główny Urząd Statystyczny informuje, że średnia cena mleka w sierpniu 2016 r. wyniosła 104,88 zł za hl, to o 3,6 proc. więcej niż przed miesiącem, ale o 2,7 proc. mniej niż przed rokiem.