Mleko, owoce i warzywa trafią do uczniów w całym kraju
Do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia dot. realizacji programu mleko oraz owoce i warzywa w roku szkolnym 2020/2021. W programie może uczestniczyć ok. 1,7 mln dzieci ze szkól podstawowych.
Chodzi o rozporządzenie ministra rolnictwa "w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół".
Tony jabłek i gruszek, mleko oraz kefir dla szpitali od KOWR
Program dla szkół polegający na dostarczeniu dzieciom, głównie ze szkół podstawowych, mleka owoców i warzyw będzie wdrażał Krajowy Ośrodek Wsparcie Rolnictwa (KOWR), wcześniej był on realizowany przez Agencję Rynku Rolnego.
Unijne programy mleko w szkole i owoce i warzywa w szkole realizowany jest w Polsce od kilku lat. Polska do programu przystąpiła od razu po akcesji do Unii, czyli w 2004 r. Program "Owoce w szkole" realizowany był od roku szkolnego 2009/2010.
Początkowo programy te były rozdzielone, ale od roku szkolnego 2017/2018 zostały one przez KE połączone w jeden. Program jest częściowo finansowany z unijnych środków, co roku KE przeznacza dla nich budżet, który dzielony jest na poszczególne kraje. Do realizacji ich dopłaca także budżet krajowy, wysokość wsparcia jest ustalana co roku.
Żywność z programu dla szkół trafia do potrzebujących
Celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania dzięki działaniom towarzyszącym o charakterze edukacyjnym.
W programie w roku szkolnym 2020/2021 będą mogły uczestniczyć uczniowie z klas I–V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych.
W Polsce jest ponad 14,5 tys. szkół podstawowych. Przystąpienie szkoły do programu jest dobrowolne, a o udziale w nim dzieci decydują rodzice. Dostarczane produkty powinny być konsumowane w szkole.
Nowe przepisy proponują, aby dzieci dostawały jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory, kalarepę oraz soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny oraz serek twarogowy, zwane dalej "mlekiem".
Dzieci korzystają z "Programu dla szkół". Spożyły setki milionów porcji
W odróżnieniu od programu realizowanego w roku 2019/2020, w katalogu produktów udostępnianych dzieciom w ramach komponentu owocowo-warzywnego nie przewidziano przecierów oraz zagęszczonych przecierów owocowych, gdyż nie było dostawców tych produktów.
Ponadto dla komponentu owocowo-warzywnego dla roku szkolnego 2020/2021 przewidziano zwiększenie liczby porcji z 42 do 44 na semestr (w porównaniu do roku szkolnego 2019/2020) i zwiększenie udziału produktów takich jak śliwki, pomidory oraz rzodkiewki, kosztem produktów tańszych tj. jabłek oraz marchwi.
Proponuje się również zwiększenie liczby porcji udostępnianych w ramach komponentu mlecznego z 40 do 42 na semestr, przy czym zmniejszono liczbę porcji obejmujących mleko (o jedną na semestr) oraz zwiększono liczbę porcji obejmujących kefir naturalny (o dwie na semestr) i serka twarogowy (o dwie na semestr).
Jak tłumaczy resort rolnictwa, takie zmiany udziału poszczególnych produktów mają służyć zwiększeniu różnorodności i atrakcyjności z punktu widzenia dzieci.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś