Żywność z programu dla szkół trafia do potrzebujących

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-04-2020,18:00 Aktualizacja: 09-04-2020,18:13
A A A

Żywność zakontraktowana w ramach "Programu dla szkół" decyzją ministra rolnictwa jest przekazywana do banków żywności, szpitali i domów pomocy społecznej - poinformował w czwartek resort rolnictwa. Przekazano już 358 ton różnych produktów.

- W tym trudnym czasie ważna jest nie tylko dostępność żywności, ale także jej poszanowanie. W ten sposób nie tylko nie marnujemy żywności, ale też pomagamy sobie wzajemnie. Zwłaszcza tym, którym jest najtrudniej - starszym, chorym i cierpiącym niedostatek. To nasza powinność i chrześcijański obowiązek - skomentował swoją decyzję minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

koronawirus, epidemia koronawirusa, sars-cov-2, pandemia

Tony jabłek i gruszek, mleko oraz kefir dla szpitali od KOWR

Oddziały terenowe Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa włączyły się do pomocy szpitalom, które znajdują się na pierwszej linii frontu walki z COVID-19. Z magazynów prosto do lecznic trafiły tony produktów żywnościowych....

Jak zauważył, na takim rozwiązaniu nie tracą rolnicy, przetwórcy, funkcjonuje transport, a potrzebujący otrzymują produkty żywnościowe. Minister zwrócił uwagę, że takie podejście realizuje też ideę wspierania polskiej gospodarki, dzięki czemu są możliwości utrzymania miejsc pracy.

Z "Programu dla szkół", który koordynowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, trafiło do potrzebujących 358 ton żywności.

Wśród tych produktów znalazło się: 136 ton jabłek, 51,6 ton marchwi, 24,3 tony gruszek, 70 ton rzodkiewki, 2,6 tony kalarepy, 0,9 tony pomidorów oraz 31,2 tony jogurtów, 14,4 tony kefirów i 1,5 tony sera twarogowego.

Resort poinformował, że minister Ardanowski wystąpił do Komisji Europejskiej o zgodę na przesunięcie pozostałych środków z tego programu i przeznaczanie ich na kupno żywności dla szpitali i domów pomocy społecznej.

Poleć
Udostępnij