Dzieci korzystają z "Programu dla szkół". Spożyły setki milionów porcji
Z "Programu dla szkół" skorzystało dotychczas ponad 1,8 mln dzieci ze szkół podstawowych, które spożyły 448 mln porcji (235 mln owocowo-warzywnych i 213 mln mlecznych).
Na program wydano już łącznie 345 mln zł (231,9 mln zł w roku szkolnym 2017/2018 i 113,1 mln zł w bieżącym - do 30 kwietnia). W ramach programu realizowane są również działania edukacyjne skierowane do dzieci oraz działania promocyjne - przypomina KOWR.
Turnusy prozdrowotne dla dzieci rolników. Można składać wnioski
Głównym celem "Programu dla szkół" jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci przez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania przez edukacyjne działania towarzyszące.
Program finansowany jest ze środków UE i krajowych. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu bowiem pod względem przyznanego budżetu plasuje się na 4. miejscu (wyższy mają tylko Niemcy, Francja i Włochy).
W kraju grupą docelową programu są obecnie dzieci z klas I-V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się co najmniej 3-4 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia) oraz produkty mleczne. Uczniowie otrzymują jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś