Wino pod lupą inspekcji. Co wykryły kontrole?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) podała wyniki kontroli na rynku win w 2024 roku. Czego dotyczyły nieprawidłowości?
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
Podważana zawartość alkoholu
„W ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w 2024 r. zarejestrowane były 503 podmioty wyrabiające wino przeznaczone do obrotu handlowego. W trakcie kontroli zweryfikowano cechy organoleptyczne (3 partie), parametry fizykochemiczne (39 partii) i oznakowanie (46 partii) wina przeznaczonego do obrotu handlowego. Z uwagi na niezgodną z deklaracją zawartość alkoholu i kwasowość zakwestionowano 6 partii” – przekazuje w komunikacie Inspekcja.
Nieprawidłowe oznakowanie
Jak w nim dodano, nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w przypadku 26 partii i najczęściej dotyczyły one podawania odniesienia do nazwy jednostki geograficznej na produktach nieposiadających ChNP (chronione nazwy pochodzenia) i ChOG (chronione oznaczenia geograficzne).
„W trakcie kontroli sprawdzono także wymagania formalno-prawne, prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich, opracowanie i wdrożenie systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina oraz prawidłowość procesu usunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina. Nie stwierdzono w tym zakresie nieprawidłowości” – informuje IJHARS.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś