Winorośl udomowiono w dwóch miejscach jednocześnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-03-2023,13:00 Aktualizacja: 08-03-2023,13:03
A A A

Naukowcy na podstawie badań genetycznych ustalili, że winorośl udomowiono ok. 11 tys. lat temu w dwóch miejscach jednocześnie. Wyniki swoich prac publikują na łamach najnowszego numeru tygodnika "Science".

Z najszerzej, jak dotąd, zakrojonych badań genetycznych, obejmujących dużą liczbę odmian, wynika, że winorośl zaczęto uprawiać ok. 11 tys. lat temu, niezależnie w dwóch miejscach na świecie.

produkcja wina we Francji, karczowanie winnic, Jerome Despey, przemysł winiarski

Producenci win mają coraz większe problemy

W związku z nadwyżką wina we Francji ministerstwo rolnictwa planuje wydać 160 mln euro na destylację trunku w celu otrzymania alkoholu przemysłowego do użytku farmaceutycznego i kosmetycznego. Plantatorzy z południowo-zachodniego regionu Bordeaux,...

Na potrzeby najnowszych badań wzięto pod uwagę również odmiany uprawiane w starych winnicach, których wcześniej nie poddawano analizom genetycznym.

W nauce dominuje przekonanie, że winorośl (Vitis vinifera) udomowiono w zachodniej Azji i stamtąd mają pochodzić wszystkie odmiany. Miało do tego dojść przed rozwinięciem się rolnictwa. Uważa się ponadto, że krzewy dające owoce do wytwarzania wina, udomowiono wcześniej niż te, które dostarczały winogron do jedzenia.

Najnowsze badania, prowadzone przez zespół, którym kierował Yang Dong z Uniwersytetu Rolniczego w Kunming (Chiny), dowodzą czegoś przeciwnego. Zdaniem naukowców miało dojść do dwóch niezależnych procesów udomowienia winorośli - w zachodniej Azji i na Kaukazie.

Oba miały miejsce ok. 11 tys. lat temu wraz z nastaniem rolnictwa. Niektóre wcześniejsze hipotezy mówiły, że stało się to 4 tys. lat wcześniej.

Winorośle służące do wytwarzania wina i odmiany rodzące winogrona przeznaczone do jedzenia zostały ponadto udomowione jednocześnie.

Autorzy publikacji zbadali genomy ponad trzech tys. próbek winorośli, od dzikich po uprawiane prywatnie. Wskazują, że np. niektóre odmiany uprawiane w starych winnicach w Armenii nie zostały wcześniej przebadane pod kątem genetycznym.
 

Poleć
Udostępnij