Unia coraz więcej sprzedaje do USA i Chin
Od lutego 2015 r. do końca stycznia br. unijny eksport rolno-spożywczy wyniósł 129 miliardów euro. To o 6 proc. więcej niż rok wcześniej, a wyjątkowo wysokie wyniki wywozu odnotowano przede wszystkim w marcu, lipcu i grudniu.
Analitycy informują, że przez rok najbardziej wzrosła sprzedaż do USA (18 proc.), Chin (39 proc.) i Arabii Saudyjskiej (35 proc.). W górę poszedł też eksport do Turcji, Szwajcarii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Australii, Kanady, Izraela, Egiptu (o ponad 200 mln euro do każdego z tych odbiorców) - informuje FAMMU/FAPA. Najbardziej spadł z kolei wywóz do Rosji - o 36 proc. do 5,5 mld euro.
Unia wznawia rozmowy o wolnym handlu z Ameryką Łacińską
Rozpatrując strukturę towarową wysyłek artykułów rolno-spożywczych należy podkreślić przede wszystkim znaczny wzrost eksportu zbóż innych niż pszenica (57 proc.). Poza tym kraje UE sprzedały więcej wina (9 proc.), alkoholi i likierów (7 proc.), piwa (18 proc.), żywych zwierząt (25 proc.), a także soi, jajek, miodu i surowego tytoniu. Spadł natomiast eksport mleka w proszku (16 proc.) i świeżych owoców (11 proc.), co jest wynikiem rosyjskiego embarga.
Z kolei unijny import artykułów rolno-spożywczych w omawianym czasie osiągnął poziom 113 mld euro (+8,4 proc. r/r). Najbardziej zwiększyła się wartość zakupów od takich dostawców jak: USA (16 proc.), Turcja (19 proc.) , Argentyna (10 proc.), Chiny (11 proc.), Tunezja (13,5 proc.), Wietnam (16 proc.) i Ukraina (8 proc.). Najbardziej w dół poleciały dostawy z Kanady (9 proc.) oraz Indonezji (5 proc.).
Kraj Wspólnoty sprowadziły mniej oleju palmowego, nasion soi, śrut oleistych oraz zbóż innych niż pszenica i ryż oraz cukru. W górę poszły dostawy kawy i herbaty, oleistych oprócz soi, pszenicy i ryżu.