Ceny żywności i olejów ponownie poszły w górę
Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) w październiku był średnio na poziomie 162 punktów.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa informuje, że to o 6 pkt. (3,9 proc.) więcej niż we wrześniu, ale o 16 proc. mniej niż przed rokiem. FAMMU/FAPA zauważa, że drugi miesiąc z rzędu (po dziewięciu miesiącach spadku) indeks poszedł w górę. Przez ostatnie 31 dni podrożały zboża, oleje, artykuły mleczarskie oraz cukier, a ceny mięsa były stabilne.
Indeks cen olejów roślinnych FAO doszedł do 142,6 pkt. wobec 134,2 pkt. wrześniu i wzrósł po trzech miesiącach. To przede wszystkim efekt wzrostu cen olejów palmowego i sojowego oraz ograniczonej podaży rzepaku i słonecznika.