Amerykanie otworzą rynek na mięso z Litwy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-09-2015,7:55 Aktualizacja: 03-09-2015,8:32
A A A

USA otworzą swój rynek na wołowinę, wieprzowinę, mięso baranie i kozie, a także produkty pochodne z Litwy - podała Komisja Europejska.

Z zapowiedzi amerykańskiego departamentu rolnictwa zadowolona jest Komisja Europejska. - Ta decyzja przychodzi w czasie, gdy rolnicy w całej UE przeżywają szczególne trudności - zwrócił uwagę Margaritis Schinas, rzecznik KE.

Litwa jako państwo graniczące z Rosją została szczególnie dotknięta wprowadzonym przez ten kraj embargiem na unijne produkty żywnościowe. Otwarcie amerykańskiego rynku może pomóc tamtejszym producentom. Z analiz KE wynika, że Litwa wysyłała do Rosji ponad 37 proc. wołowiny i blisko 20 proc. wieprzowiny.

jablka_usa_sawicki_rynek

Sawicki szuka rynków zbytu w USA

Minister rolnictwa Marek Sawicki od środy będzie przebywał z wizytą w Stanach Zjednoczonych. Jej celem jest przeprowadzenie bezpośrednich rozmów na temat dostępu do amerykańskiego rynku na produkty rolno-spożywcze z Polski. Polskie jabłka na...

Stany Zjednoczone już na początku roku zapowiedziały, że będą stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej. Jako pierwsza zielone światło dostała Irlandia.

"Komisja pracuje bez ustanku, by otworzyć nowe rynki i złagodzić problemy (dotykające unijnych rolników - PAP) poprzez usuwanie barier i zwiększanie możliwości eksportowych dla producentów europejskich" - podkreślili we wspólnym oświadczeniu unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oraz komisarz ds. handlu Cecilia Malmstroem.

KE zwróciła uwagę, że zapowiedź otwarcia amerykańskiego rynku na litewskie mięso to efekt prac służb weterynaryjnych z UE, USA oraz samej Litwy.

"Decyzja USA jest uznaniem wprowadzenia przez UE solidnych, kompleksowych i skutecznych środków w sprawie zwalczania chorób zwierząt oraz zapewnienia bezpiecznego przetwarzania żywności w całym łańcuchu produkcji" - wskazali komisarze.

Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory. W przypadku Litwy ograniczenia dotyczyły też innych rodzajów mięs, w tym wieprzowiny.

Litwa złożyła wniosek o zatwierdzenie możliwości eksportu do USA mięsa drobiu i jaj już w 2004 r. W 2012 r. władze w Wilnie zmieniły wniosek, by obejmował on tylko mięso i produkty mięsne.

Amerykańskie służby kontrolujące bezpieczeństwo żywności uznały, że litewskie przepisy i procedury są zgodne z prawem unijnym i wystarczające do ochrony zdrowia.

Poleć
Udostępnij