Świat
RSS-
17-03-2016,14:40
Stany Zjednoczone sprzedają coraz mniej wołowiny
USA sprzedały w ubiegłym roku więcej wołowiny do Korei Południowej, Unii Europejskiej i Wietnamu. Spadł natomiast eksport do Japonii, Meksyku, Kanady i Honkognu/Chin. -
16-03-2016,21:35
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. Ważne są makarony
Makron kojarzy się z włoska kuchnią. Tymczasem zajmuje ważne miejsce w kuchni japońskiej. Najpopularniejszym jest rāmen. -
15-03-2016,7:35
Suszone śliwki receptą na zdrowie. Są nowe wyniki badań
Ze względu na zachodzące zmiany demograficzne, liczba kobiet i mężczyzn dotkniętych osteoporozą w UE wzrośnie z 27,5 mln w 2010 roku do 33,9 mln w 2025 roku, co stanowi wzrost o 23 proc. -
13-03-2016,12:20
Japonia. Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza są drugim filarem diety Japończyków. Aby przekonać się, jak bardzo Japończycy uwielbiają ryby należy się wybrać do dzielnicy Tsukiji w Tokio, gdzie znajduje się największy targ rybny na świecie. Najdroższy tuńczyk kosztował 5 mln zł! -
08-03-2016,8:35
Nadciąga kryzys gospodarczy. BRM bije na alarm
Bank Rozrachunków Międzynarodowych, zwany bankiem banków centralnych, ogłosił, że światowa gospodarka, tak jak przed załamaniem w 2008 roku, obciążona jest nadmiernymi długami. -
07-03-2016,13:15
Japonia – kraina ryżu
Kuchnia japońska kojarzy się z ryżem. Japończycy jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Asortyment produktów przygotowywanych z ryżu przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest olbrzymi.