Żywność podrożała w marcu. Ale nieznacznie
W marcu comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO wzrósł o 1 pkt. proc. i wyniósł 151 punktów wobec 149,5 pkt. w lutym - podała organizacja ONZ do spraw wyżywienia i rolnictwa (FAO).
Przez rok indeks zmniejszył się o około 21 pkt. (12 proc.) - w marcu 2015 r. wynosił bowiem 171,5 pkt. W minionym miesiącu zboża, artykuły mleczarskie potaniały, cukier i oleje podrożały, a cena mięs była dość stabilna. Wzrost indeksu w marcu wynikał z dużego, bo 17 proc. wzrostu cen cukru oraz w mniejszym stopniu olejów (o 6 proc.) - poinformował Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAPA/FAMMU).
Powstaje projekt ustawy o Urzędzie Bezpieczeństwa Żywności
Indeks cen cukru wzrósł w marcu o 32 pkt. do 219 pkt. na skutek większego niż oczekiwano deficytu surowca, a także ulewnych opadów, jakie miały miejsce w Brazylii, największego producenta.
Indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 159,8 pkt. wobec 150,3 przed rokiem, czyli był wyższy o 6,3 proc. (9,5 pkt.). Indeks dla olejów osiągnął najwyższą wartość od 15 miesięcy.
FAO podała, że w marcu minimalnie podrożało mięso (0,1 proc. do 148,2 pkt). Cen wieprzowiny były stabilne w UE i na świecie, po wprowadzeniu w styczniu unijnych dopłat do prywatnego przechowywania. Stawki za drób i wołowinę nie zmieniły się w skali miesiąca, a podaż i popyt na te gatunki mięsa na rynku światowym są obecnie dobrze zbilansowane.
Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych obejmuje zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier.