Świat
RSS-
04-03-2016,8:05
Gorzka prawda o żywieniu. Niezwykły eksperyment Australijczyka
"Cały ten cukier" to pełnometrażowy dokument Australijczyka Damona Gameau odkrywający sekrety przemysłu cukrowniczego wejdzie do kin 18 marca. Jako uzupełnienie, na rynku wydawniczym dostępna będzie książka. -
03-03-2016,13:50
Spada liczba ubojów bydła i produkcja wołowiny
Średnia waga ubijanych zwierząt zwiększyła się o 2,3 kg (1 proc.) do 279 kg. Wzrost ten nie wystarczył do zniwelowania wpływu redukcji ubojów bydła na wielkość produkcji wołowiny. Wytwórczość tego gatunku mięsa w Australii obniżyła się zatem o 2 proc. -
03-03-2016,11:30
Amerykanie szukają ekologicznej i tradycyjnej żywności
W Stanach Zjednoczonych zmienia się świadomość konsumentów, która prowadzi do poszukiwania przez nich żywności lepszej jakości. Ale lobby rolnictwa przemysłowego wciąż jest bardzo silne. -
29-02-2016,14:40
USA otwierają się na unijną wołowinę. To szansa dla Polski
Komisja Europejska oceniła, że otwarcie amerykańskiego rynku na wołowinę z Holandii to pozytywny sygnał dla producentów z innych krajów UE, którzy wciąż czekają na zniesienie restrykcji. -
29-02-2016,12:15
Kozie grzyby sposobem na biopaliwo
Legendarna zdolność kóz i owiec do żywienia się gałęziami, gazetami czy skarpetkami ma związek z obecnymi w ich przewodzie pokarmowym grzybami. Wytwarzają one enzymy zdolne do trawienia różnorodnych materiałów pochodzenia roślinnego. -
27-02-2016,9:45
TTIP ma być uzgodnione jeszcze w tym roku
Według KE i USA TTIP ma wykraczać poza zwykłą umowę o wolnym handlu. Oprócz obniżenia stawek celnych przewiduje także ograniczenie barier regulacyjnych oraz określenie zasad współpracy regulacyjnej między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi.