Żywność na święta jest droższa niż przed rokiem
Polacy zapłacą w grudniu około 2 proc. więcej niż w ubiegłym roku za żywność i napoje bezalkoholowe. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem szybsze, niż w poprzednich 5 latach, kiedy szło w górę przeciętnie o 1,4 proc.
Aż o 25 proc. droższy niż przed rokiem będzie cukier. O 16 proc. podrożeje też masło, czyli kolejny produkt, które jest podstawowym składnikiem świątecznych wypieków. O 7 proc. więcej zapłacimy za obecne na wigilijnych stołach ryby. W górę pójdę ponadto stawki za sery (4 proc.), margaryny i pozostałe tłuszcze roślinne (3-4 proc.) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Eksporterzy żywności złapali zadyszkę
- Wzrost cen żywności widać na całym świecie. W listopadzie indeks FAO, obrazujący zmiany globalnych stawek surowców rolnych, wzrósł w skali roku o 11 proc., przede wszystkim z uwagi na znaczące podwyżki cen cukru (38 proc.), produktów mleczarskich (25 proc.) oraz olejów roślinnych (24 proc.) - powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych.
- Warto dodać, że cukier, masło, ryby, owoce cytrusowe, bakalie oraz wieprzowina, które przed świętami kupujemy w większych ilościach podrożeją bardziej niż żywność ogółem - dodał.
W przypadku mięs, tegoroczne podwyżki dotyczą przede wszystkim wieprzowiny, która może być o blisko 8 proc. droższa niż przed rokiem. Tańsze niż w grudniu 2015 r. powinno być natomiast mięso drobiowe (około 2 proc.) oraz jaja. Ceny pieczywa i mąki mogą wzrosnąć o około 1-2 proc.
Stawki owoców będą utrzymywały się na poziomie zbliżonym do tego sprzed roku, przy czym owoce krajowe z uwagi na dużą produkcję będą tańsze, a cytrusy ( ze względu na osłabienia złotego) droższe o kilka procent.
Tańsze będą też warzywa, za które zapłacimy około 5 proc. mniej niż przed rokiem. Mniej kosztować będą przede wszystkim marchew, cebula, buraki i ziemniaki, których ceny mogą polecieć w dół nawet kilkanaście procent.