Warto stawiać na rodzime produkty. Miliardy złotych zostają w kraju

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-08-2020,13:50 Aktualizacja: 25-08-2020,13:52
A A A

Polska jest dużym producentem i eksporterem artykułów rolno-spożywczych. Konsument wybierając polskie produkty wspiera krajową gospodarkę i rolnictwo - napisano na Twitterze Kancelarii Premiera.

25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Towar oznaczony znakiem "Produkt Polski" musi być wyprodukowany z surowców wytworzonych na terenie naszego kraju - w przypadku produktów nieprzetworzonych - w 100 proc., a produktów przetworzonych w 75 proc.

pandemia koronawirusa, rolnictwo, produkcja żywności, bezpieczeństwo żywnościowe kraju

Coraz więcej zarabiamy na żywności. Rośnie znaczenie eksportu

Wartość produkcji żywności w Polsce od 2010 r. wzrosła o 57 proc. - napisali analitycy Santander Bank Polska. Dziś  przypada Dzień Polskiej Żywności. - W tym roku cała gospodarka, zarówno w Europie, jak i na świecie, została wystawiona...

Jest to oznakowanie dobrowolne, ale sugeruje konsumentowi, że kupuje rodzimą żywność. Wybierając ją wspieramy naszych producentów, krajową gospodarkę i rolnictwo.

"Jeżeli Polacy będą kupowali 1 proc. więcej produktów polskich, w krajowej gospodarce zostanie ponad 6,6 mld zł rocznie" - czytamy na Twitterze Kancelarii Premiera.

Aż 79 groszy z każdej wydanej złotówki zostaje w Polsce, jeżeli kupimy produkt rodzimej firmy wyprodukowany w kraju. Dlatego warto jest wybierać polską żywność i "kupować świadomie", to co pochodzi od naszych rolników.

W nawiązywaniu bezpośrednich kontaktów przez rolników i producentów żywności z konsumentami pomaga platforma polskiebazarek.pl

Według badania przeprowadzone w 2018 roku przez Fundację "Teraz Polska" wskazują, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty lokalne i regionalne. Jak wynika z raportu "Czas na produkty regionalne" SW Research, 54 proc. respondentów uważa rodzime produkty za lepsze od zagranicznych.

ziemniaki, warzywa, Krajowe Dni Ziemniaka, potato poland 2020

Produkcja ziemniaków elementem bezpieczeństwa żywnościowego

Produkcja ziemniaków jest istotną gałęzią rolnictwa i ważnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego Polaków - napisał w liście do uczestników i organizatorów targów i konferencji Potato Poland 2020 - XXVII...

Polacy też coraz częściej zwracają uwagę na jakość, która staje się ważniejsza niż cena. Jest to efekt rosnącej dojrzałości i świadomości zakupowej Polaków.

"Produkty regionalne uważane są za zdrowsze i bardziej naturalne, a ich wyższa cena jest czymś oczywistym. Jeszcze do niedawna tego typu produkty można było kupić jedynie na bazarkach lub bezpośrednio od producenta. Coraz częściej wartościowe lokalne produkty można znaleźć na półkach sieci handlowych" - podkreśla Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Tylko produkty posiadające tradycję, renomę, wysoką jakość i wyjątkowe walory mogą uzyskać jedno z trzech unijnych oznaczeń (ChOG, GTS, ChNP). Dotychczas takie oznaczenie ma 44 polskich produktów (wielokrotnie mniej niż jest we Francji czy Włoszech).

Polska jest też dużym eksporterem żywności. W pierwszym półroczu bieżącego roku nasz kraj wyeksportował towary rolno-spożywcze o wartości 16,4 mld zł - o 7 proc. wyższej niż przed rokiem.
 

Poleć
Udostępnij