Inspekcja zapowiada walkę z fałszowaniem żywności
1 lipca wchodzi w życie ustawa z 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Kontrole w tym zakresie będzie prowadzić jedna inspekcja.
Chodzi o Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przejmie zadania Inspekcji Handlowej dotyczące kontroli żywności.
Wiemy, które sklepy najczęściej błędnie informują o kraju pochodzenia
IJHAR-S zapowiada, że powierzenie jej jako jednemu organowi kontroli w tym zakresie umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości.
Przyczynić się to ma do efektywniejszego eliminowania produktów niespełniających wskazanych na etykietach wymagań oraz o parametrach jakościowych niezgodnych z przepisami.
"IJHARS przeprowadzać będzie kontrolę jakości handlowej produktów rolno-spożywczych u producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową, nadzorować jakość handlową w obrocie detalicznym, np. w sklepach i na bazarach, oraz kontrolować żywność w placówkach gastronomicznych - np. w restauracjach i działalność cateringową. Rozwiązanie to jest korzystne dla konsumentów, bo przyczyni się do lepszego nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w handlu nią, np. fałszowania żywności" - przekonuje Inspekcja.
Z dniem wejścia w życie ustawy laboratoria Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wykonujące zadania należące do zadań przejętych przez Inspekcję wejdą w struktury Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
IJHAR-S przejmuje ponadto od IH postępowania w zakresie żywności niezakończone decyzją ostateczną oraz jej zobowiązania w tym obszarze.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś