Truskawka to ulubiony owoc Polaków
Truskawki to najbardziej wyczekiwany przez nas owoc sezonowy i najbardziej zyskujący na popularności - wynika z "Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców" realizowanych przez firmę badawczą Kantar.
Polacy nie czekają na żaden inny sezonowy produkt, tak bardzo - jak na truskawki. Na pierwszym miejscu wymieniło je dwie trzecie badanych (65 proc.). W 2019 r. aż 66 proc. z nas w sezonie, jadło je kilka razy w tygodniu.
Nowalijek przybywa na rynku w Broniszach
83 proc. spożywało ten owoc kilka razy, 94 proc. co najmniej raz w miesiącu, a w całym 2019 roku jadło truskawki aż 98 proc. Polaków. Sezon na truskawki, ten pierwszy z polskich super owoców jagodowych właśnie się rozpoczyna i potrwa do października.
- Truskawki to nasz ulubiony owoc. W 2019 roku najchętniej jadło je 32 proc. badanych. Dodatkowo 24 proc. odpowiedziało, że chętnie jadło wszystkie owoce, więc jeśli zsumujemy ten wynik, to okaże się, że 56 proc. Polaków chętnie jadło truskawki - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division, Kantar.
Dodała, że aż 13 proc. obywateli naszego kraju deklaruje, że w ubiegłym roku truskawki jadło częściej niż w latach poprzednich.
Plantatorka Aldona Radola, zwraca uwagę, że polskie truskawki, które trafią do handlu, są przede wszystkim świeże, co przekłada się na ich smak i jakość. A te z importu muszą przebyć długą drogę.
Susza groźna dla rolnictwa. Owoce i warzywa będą droższe
Truskawki to cenne źródło składników odżywczych, które mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców.
Wspomagają naszą odporność, zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Są źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit. Ich regularne spożycie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega powstawaniu miażdżycy.
Truskawki pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chronią przed występowaniem nowotworów.
W ubiegłym roku wyprodukowano w Polsce 175 tys. ton truskawek. Zbiory były o ponad 10 proc. niższe niż rok wcześniej. Średnia cena skupu owoców ukształtowała się na poziomie 5,28 zł/kg.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś