Takiego kierunku studiów w Polsce jeszcze nie było

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
24-12-2019,9:00 Aktualizacja: 24-12-2019,9:05
A A A

Od semestru letniego na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie uruchomiona zostanie rekrutacja na nowy kierunek studiów II stopnia na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa - Winogrodnictwo i Enologia.

Nauka trwać będzie trzy semestry (1,5 roku) i zakończy się obroną pracy dyplomowej i egzaminem magisterskim. Projekt "Zintegrowany rozwój uczelni" współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

produkcja wina w polsce, uprawy winorośli, kowr, michał wójcik

KOWR podliczył producentów wina. Produkcja trunku rośnie

295 podmiotów gospodarczych wpisanych jest do ewidencji producentów win na rok gospodarczy 2019/2020 prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - poinformował Michał Wójcik, dyrektor departamentu interwencji rynkowych...

Kierunek będzie przygotowywać do prowadzenia własnej winnicy (od momentu zaprojektowania, przez jej założenie i prowadzenie) oraz winiarni. Absolwenci mają stać się specjalistami z zakresu oceny jakości winogron, moszczy oraz gotowych win.

Zakres programowy studiów obejmuje także znajomość oddziaływania substancji biologicznie czynnych na organizmy ludzi i zwierząt oraz możliwego oddziaływania toksycznego i interakcji z lekami. Dzięki rozszerzonej wiedzy na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu absolwenci będą mogli podejmować się doradztwa jako sommelierzy przy wyborze win w sektorze HoReCa, enoturystyce i firmach zajmujących się sprzedażą i dystrybucją win.

Zakres nauczania na kierunku obejmuje m.in. przedmioty: winogrodnictwo, choroby i szkodniki winorośli, mikrobiologię winiarską, winifikację, analitykę laboratoryjną w enologii, chemię wina, substancje aktywne w produktach naturalnych, zdrowotne aspekty wina, interakcje leków z etanolem, neuroenologię, praktyki, czy wyjazdy studyjne krajowe i zagraniczne (Czechy, Węgry).

Studenci oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także umiejętności praktyczne w czasie zajęć realizowanych w uniwersyteckiej winnicy i winiarni. Poznają ponadto wszelkie etapy produkcji wina "od pola do stołu". Uzupełnieniem będą wyjazdy do winnic produkcyjnych w Polsce i za granicą, gdzie zapoznają się z problemami winiarstwa w różnych regionach.
 

Poleć
Udostępnij