KOWR podliczył producentów wina. Produkcja trunku rośnie
295 podmiotów gospodarczych wpisanych jest do ewidencji producentów win na rok gospodarczy 2019/2020 prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - poinformował Michał Wójcik, dyrektor departamentu interwencji rynkowych KOWR.
Jak wyjaśnił podmiot gospodarczy, czyli osoba fizyczna lub prawna, która chce wyrabiać wino i sprzedawać go musi uzyskać wpis do ewidencji producentów wina. Sprawy te są regulowane przez przepisy unijne i krajowe.
Tanie i złej jakości wina przechodzą do historii
Ewidencja jest potrzebna, ponieważ wino jest objęte podatkiem akcyzowym, a także konieczna jest kontrola metod produkcji, etykietowania oraz certyfikacji wina.
Wpis do ewidencji jest dokonywany na podstawie wniosku, który składa się do 15 lipca roku poprzedzającego rok gospodarczy, którego dotyczy dokument. Rok gospodarczy na rynku wina zaczyna się od 1 sierpnia, a kończy 31 lipca.
Ewidencja umożliwia monitorowanie potencjału rynku wina, na podstawie składanych deklaracji dotyczących szacunków produkcji wina, jego zapasów na koniec roku gospodarczego oraz zbiorów winogron i produkcji.
Na jej podstawie Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa kontroluje uprawy winorośli, bowiem wino można produkować tylko z dozwolonych przepisami unijnymi odmian.
Wójciak zaznaczył, że wpis do ewidencji dotyczy jedynie tych producentów, którzy zamierzają wprowadzać wino do obrotu handlowego, natomiast bez żadnych zezwoleń można wyrabiać wino na własne potrzeby. Chodzi o wino wytwarzane ze świeżych winogron w procesie fermentacji.
Polski podręcznik dla winiarzy nagrodzony w Paryżu
Organizacja rynku wina w Polsce zaczęła się wraz z akcesją do Unii Europejskiej w 2004 r. Ale praktycznie produkcja stała się możliwa w 2005 r., gdy Komisja Europejska zaliczyła nasz kraj do jednej ze stref uprawy winorośli.
Jednak do 2008 r. żaden z producentów nie zgłosił się do ewidencji. Dopiero w 2009 r. gdy zniesiono obowiązek produkcji wina z upraw własnych w tzw. składzie podatkowym (gdy wielkość produkcji przekroczy 1000 hektolitrów rocznie), działalność zarejestrowało 20 producentów.
Sytuacja polskich producentów win zmieniła się radykalnie po uchwaleniu ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich z 12 maja 2011 r. Nowe przepisy m.in. wprowadziły pojęcie producenta wina, zwolniły z obowiązku rejestracji działalności gospodarczej dla rolników wyrabiających nie więcej 100 hl, zniosły wiele wcześniejszych wymogów formalnych dotyczących wyrobu wina.
- Od tego momentu znacznie wzrosło zainteresowanie wytwarzaniem tego trunku, wzrosła powierzchnia upraw winorośli i wielkość produkcji wina - tłumaczył dyrektor z KOWR.
Trudny i dziwny rok dla winiarzy. Anomalia pogodowe dały się we znaki
Jeszcze kilkanaście lat temu winnice znajdowały się głównie w południowej części Polski, obecnie można je spotkać w każdym regionie kraju.
W pierwszym okresie powierzchnia plantacji winogron wynosiła zaledwie 50 ha, ale co roku przybywały nowe. W sezonie 2018/2019 winogrona uprawiano już na powierzchni 394 hektarów. A w tym (2019/2020) zadeklarowano powiększenie obszaru upraw do ponad 460 ha.
Rośnie także wielkość produkcji win. W pierwszych latach wynosiła ona ok. 200 hl, w 2011 r. zwiększyła się dwukrotnie, a w 2018/2019 osiągnęła poziom ponad 12 tys. hl. W Polsce są produkowane głownie białe wina (ponad 7,7 tys. hl).
Wielkość winnic waha się od kilkunastu arów do kilkunastu hektarów. Największe znajdują się w woj. małopolskim i zachodniopomorskim.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś