Tak promuje się regionalne specjały z Kujaw i Pomorza
Regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów.
Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej "Pod Tężniami" w Ciechocinku.
Województwo kujawsko-pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.
Kujawsko-pomorskie promuje regionalne przysmaki w Berlinie
Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: "Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze" potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością.
Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.
Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.
Małopolska zgłasza kolejne regionalne potrawy na listę
- Dominik Raniszewski, Zajazd ,"Przy Kominku", Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
- Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
- Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
- BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
- Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
- Mirosław Walczak, PPHU ,"Martina" w Żninie,
- Klinika Uzdrowiskowa "Pod Tężniami", Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
- PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
- Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
- PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).
Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 49 członków - informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Samorząd wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu.
Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.