Śląskie. 1,1 mln zł na wsparcie hodowli z programu "Owca Plus"
Ponad 1,1 mln zł przekaże w tym roku samorząd woj. śląskiego na wsparcie hodowli owiec w programie „Owca Plus”. Wojewódzki program od 17 lat wspiera tam hodowlę owiec i kóz, a także ochronę bioróżnorodności Beskidów oraz Jury Krakowsko–Częstochowskiej.
W środę rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Woj. Śląskiego Sławomir Gruszka zapowiedział, że w piątek w Milówce (Śląskie) zostaną podpisane umowy, będące efektem rozstrzygnięcia konkursu na dotacje z programu.
Małopolskie. 2 mln zł na wypas owiec trafi do 96 baców
Fundacja Pasterstwo Transhumancyjne z Koniakowa, Fundacja Dobry Widok z Krzyżowej oraz Fundacja na Rzecz Rozwoju Owczarstwa z Cieszyna otrzymają dotację 1,087 mln zł na „ochronę przyrody i krajobrazu hal i polan górskich Beskidów” - poprzez prowadzenie tam wypasu owiec i kóz.
Ponadto Fundacja Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego z Podlesicach otrzyma 25 tys. zł na „ochronę przyrody i krajobrazu muraw Jury Krakowsko- Częstochowskiej” - dzięki analogicznym działaniom.
Przy wsparciu środków z konkursu wypas owiec i kóz w tym roku będzie w tym roku prowadzony łącznie na ponad 991 ha w Beskidach oraz 23 ha w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Wojewódzki Program Aktywizacji Gospodarczej oraz Zachowania Dziedzictwa Kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej "Owca Plus" do 2027 r. funkcjonuje w woj. śląskim od 2007 r. Już po pierwszych latach zaobserwowano zwiększenie powierzchni terenów pastwiskowych, pogłowia owiec ras rodzimych czy zwiększenie bioróżnorodności roślinności łąk czy polan.
Alarm u pograniczników. Okazało się, że to owce ruszyły na wypas do Ukrainy
W pierwszym roku funkcjonowania programu w wypasie brało udział ok. 1 tys. owiec, a w obecnej edycji zgłoszono ich już ponad 5 tys. Do użytkowania rolniczego przywrócono dotąd ponad 600 ha hal, łąk i polan górskich w Beskidach oraz 100 ha muraw kserotermicznych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
W tym okresie zwiększyło się też zainteresowanie produktami pochodzenia owczego: serami owczymi, ale też jagnięciną. Przywrócono wydarzenia kulturowe powiązane z prowadzeniem tradycyjnej gospodarki pasterskiej, zwiększyło się zaangażowanie społeczności lokalnych w podtrzymywanie tradycji i zwyczajów, wzrosło też zainteresowanie turystów pasterstwem i czynną ochroną przyrody.
W 2010 r. samorząd woj. śląskiego zdecydował po raz pierwszy o kontynuowaniu programu do 2014 r., następnie był on parokrotnie przedłużany - obecnie do 2027 r.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś