Rozpoczął się Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu w Bydgoszczy
Już po raz trzeci menadżerowie i szefowie firm z branży rolnej spotykają się na Europejskim Kongresie Menadżerów Agrobiznesu (EKMA), któremu patronuje m.in. multiportal agropolska.pl oraz miesięcznik "Przedsiębiorca Rolny".
Znamy najnowsze szacunki zbiorów zbóż
Uczestnicy spotkania wezmą udział w licznych sesjach poświęconym takim zagadnieniom jak zmiany klimatyczne w rolnictwie, innowacje w sektorze rolnym Unii Europejskiej, zrównoważony rozwój sektora rolnej spożywczego czy optymalizacja kosztów produkcji. Kongres zakończy się w czwartek o godz. 13.
Organizatorem Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu (EKMA) jest Związek Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy oraz European Landowners’ Organization (ELO).
Kongres jest wydarzeniem dwudniowym o charakterze europejskim skierowanym do menadżerów agrobiznesu i ma na celu przybliżenie corocznie aktualnych trendów w obszarze rolnictwa z wdrożeniem innowacyjnych rozwiązań oraz możliwościami rozwoju. Każda edycja daje możliwość wymiany wspólnych doświadczeń oraz transfer wiedzy z środowisk naukowych do środowiska agrobiznesu. Program tegorocznej edycji został opracowany wspólnie z partnerem, uwzględnia aktualne zagadnienia i problemy istotne z punktu widzenia rolnictwa.
Program Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu - 19.10.2016
09:30 - 10:00
Rejestracja uczestników | |
10:00 - 10:30 |
Uroczyste otwarcie III Edycji Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu
Roman Wiatrowski Prezes Zarządu Związku Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych Thierry de l'Escaille Sekretarz Generalny European Landowners' Organisation przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego przedstawiciel Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy |
10:30 - 12:00 |
Sesja 1 - Efekty zmian klimatycznych w rolnictwie
Uwarunkowania rozwoju rolnictwa w świetle zmian klimatycznych i bezpieczeństwa żywnościowego - prof. Waldemar Bojar, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy Systemy uprawy gleb w kontekście ochrony ich żyzności - prof. Karol Kotwica, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy Światowe rolnictwo a wyżywienie i klimat - analiza ostatniego półwiecza - dr hab. Arkadiusz Sadowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Aspekty ekonomiczne zmian klimatycznych - Cezary Lejkowski, Climate-KIC Polska Ubezpieczenie jako element zarządzania ryzykiem pogodowym – Andrzej Janc Dyrektor Biura Ubezpieczeń Rolnych Concordia Polska Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Dyskusja |
12:00 - 12:30 | Przerwa kawowa - prezentacja stoisk |
12:30 - 14:00 |
Sesja 2 - European Innovative Partnership
Potrzeba innowacji - podsumowanie aktualnej debaty na forum instytucji europejskich - Emmanuelle Mikosz, New Member States Adviser, European Landowners' Organisation z Brukseli Program Horyzont 2020 jako najważniejsze narzędzia UE do koordynacji badan naukowych i innowacji przy zaangażowaniu wielu podmiotów - przedstawiciel Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Wdrażanie innowacji na co dzień - przedstawiciel European Landowners' Organisation z Brukseli Doświadczenia w tworzeniu i funkcjonowaniu grup operacyjnych w ramach EPI w Polsce - Henryk Skórnicki Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Prezentacja oferty Multi Salon Reiski - Robert Reiski, Multi Salon Reiski Dyskusja |
14:00 - 15:00 | Przerwa obiadowa - prezentacja stoisk |
15:00 - 17:00 |
Sesja 3 - Zrównoważony rozwój sektora rolno-spożywczego - kierunek zmian
Systemy rolnicze i wpływ na środowisko produkcji żywności - dr Jerzy Próchnicki, Bayer CropScienice Technologie mikrobiologiczne szansą dla nowoczesnego rolnictwa - dr Roman Izdebski, Polska Izba Technologii i Wyrobów Naturalnych Praktyczne aspekty zastosowania Probiotechnologii w produkcji rolnej - dr Ryszard Stanek Licencjonowany Doradca ProBiotechnologii, ProBiotics Polska Odnawialne Źródła Energii - wymierne korzyści ekologiczne i ekonomiczne - Cezary Wujciński Wiceprezes Zarządu Prosument-Klaster Odnawialnych Źródeł Energii Dyskusja |
18:00 - 19:00 | Spotkanie Sieci Organizacji Sektora Agrobiznesu |
19:00 | Uroczysta kolacja |
Program Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu - 20.10.2016
8:00 - 9:00
Śniadanie | |
9:00 - 11:00 |
Sesja 4 - Optymalizacja kosztów produkcji - innowacyjne technologie i narzędzia ICT w sektorze rolno-spożywczym
Finansowanie sektora Agro w Banku BGŻ BNP Paribas - Wojciech Tram, Daniel Roman eksperci ds. finansowania agrobiznesu Banku BGŻ BNP Paribas Ogrodnictwo pod osłonami - kreatorem rozwiązań innowacyjnych w rolnictwie - Tomasz Michalik Prezes Zarządu Vitroflora Grupa Producentów Sp. z o. o. Technologia uprawy gleby oparta na uprawie pasowej "Strip Till" - Maciej Czajkowski, Prezes Zarządu Czajkowski Maszyny Sp. z o.o. Zastosowanie monitoringu mobilnego GPS, a optymalizacja kosztów - Kryspin Maroszczyk, Teleinspiro Wykorzystanie dronów w rolnictwie, a monitoring upraw polowych - Michał Prądzyński, Agrotechnology Systemy informatyczne do zarządzania gospodarstwami rolnymi i przedsiębiorstwami - korzyści zastosowania - Jacek Regiec Prezes Zarządu Kantata Sp. z o. o. Dyskusja |
11:00 - 11:30 | Przerwa Kawowa - prezentacja stoisk |
11:30 - 13:00 |
Sesja 5 - Wyzwania dla rolnictwa i sektora rolno-spożywczego po 2016 r.
Certyfikacja w rolnictwie - Agata Spryszyńska, SGS Polska Sp. z o.o. Aktualna sytuacja pracodawców rolnych - wyzwania i kierunki działań - Leszek Dereziński, Prezes Zarządu Federacji Związku Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych Zasady realizacji działania "Współpraca" w PROW na lata 2014-2020 - przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Aspekty prawne obrotu gruntami rolnymi - Grzegorz Smytry Dyrektor Agencji Nieruchomości Rolnych Oddziału Terenowego w Bydgoszczy Dyskusja |
13:00 - 13:15 |
Podsumowanie obrad
Roman Wiatrowski, Prezes Zarządu Związku Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych Thierry de l'Escaille Sekretarz Generalny European Landowners' Organisation |
13:15 | Przerwa obiadowa |