Przysmaki z całej Europy w Lublinie, czyli Europejski Festiwal Smaku
7 września rozpoczął się w Lublinie Europejski Festiwal Smaku 2016. Jest to już ósma edycja wydarzenia pokazującego różnorodne oblicza kultury - od muzyki przez obraz i słowo, aż do stołu i kulinariów.
Tegoroczna edycja poświęcona jest Armenii. Festiwal składa się ze strefy koncertów, strefy kultury, strefy duchowej i strefy smaku, prezentującej dziedzictwo kulinarne różnych narodów.
Żywność od rolnika smakuje zupełnie inaczej niż ta z marketu
Przed ratuszem ustawiono tzw. miasteczko armeńskie, gdzie królują dania kuchni armeńskiej oraz trunki i napoje. Jest także stoisko z rękodziełem ludowym.
Na festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra oryginalnie z Włoch, a obecnie z Warszawy, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa. Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz.
Rasa puławska – długowieczna i odporna
Swoją premierę będzie miało piwo Zielone Biłgorajskie, które było znane już XVII wieku i uważane za jedno ze znakomitszych piw w Rzeczypospolitej.
Będą też liczne konkursy. Najciekawiej zapowiada się konkurs szefów kuchni "Good Chef", czyli zmagania lubelskich szefów kuchni i Turniej Nalewek oraz warsztaty kulinarne. Festiwal potrwa pięć dni - do niedzieli 11 września.