Podpatrywali rolnictwo w Korei
Wizyta na prestiżowych targach żywności oraz nowinki z zakresu produkcji rolniczej czy rewitalizacji obszarów wiejskich – tak delegacja z województwa wielkopolskiego podpatrywała rozwiązania w Korei Południowej.
Grupa na czele z wicemarszałkiem województwa wielkopolskiego Krzysztofem Grabowskim zaczęła wizytę od uczestnictwa w jednych z najważniejszych koreańskich targów żywności - Food Week Korea 2015. Chodziło o ocenę możliwości i form ewentualnej przyszłej promocji wielkopolskiej żywności na rynku koreańskim.
Wielkopolska już od jakiegoś czasu ma w Korei region partnerski - Chuncheongnam-do. „Wiodącym tematem spotkań były sprawy związane z rozwojem rolnictwa i obszarów wiejskich. Zapoznano się z działalnością CNARE (Chungnam Agriculture and Research Extensions) – instytucji bezpośrednio podporządkowanej administracji regionalnej Chungcheongnam-do, zajmującej się m.in. prowadzeniem badań naukowych, prac wdrożeniowych związanych z udoskonalaniem produkcji rolniczej oraz organizacją programów aktywizacji i rewitalizacji obszarów wiejskich” – brzmi relacja urzędu marszałkowskiego.
Wielkopolanie obejrzeli prezentację laboratoriów chemicznych, specjalnych linii przetwórstwa produktów rolnych, umożliwiających koreańskim rolnikom testowanie rożnych wariantów przetworzenia przed wprowadzeniem żywności na rynek oraz instytutu hodowli grzybów. „Na przykładzie hrabstwa Yesan, zapoznano się z przykładami programów aktywizacji obszarów wiejskich – mechanizmami wsparcia agroturystyki, w tym również w postaci uczestnictwa w projektach międzynarodowych (udział w ruchu „cittaslow")”.
Było też oczywiście mnóstwo spotkań i rozmów o współpracy regionów.