Dzięki regularnemu piciu soku jabłkowego z pożytkiem można zagospodarować zapasy krajowych jabłek, które zalegają w magazynach. Do produkcji napoju wykorzystuje się bowem rocznie 260 tysięcy ton owoców.
Dzięki regularnemu piciu soku jabłkowego z pożytkiem można zagospodarować zapasy krajowych jabłek, które zalegają w magazynach. Do produkcji napoju wykorzystuje się bowem rocznie 260 tysięcy ton owoców.
Przeciętny Polak wypija ok. 3 litry soków i nektarów jabłkowych na rok. Sok jabłkowy to drugi smak (po pomarańczowym) najczęściej przez nas wybierany. Do produkcji 1 litra napoju potrzeba ok. 6 jabłek.
Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to doskonały sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży owoców z powodu rosyjskiego embarga. Gdyby spożycie soków i nektarów z jabłek podwoiło się, to można byłoby z pożytkiem wykorzystać kolejnych 140 tys. ton owoców.
W Polsce rozwija się również produkcja cydru. W 2013 roku sprzedano 2 mln litrów napoju, zaś do października br. już ok. 8, 5 mln l. I jak prognozują eksperci to dopiero początek.
W ciągu 5 lat możemy bowiem przekoroczyć barierę... 90 mln litrów i dogonić kraje Europy Zachodniej. Jest jednak jeden warunek: produkcję cydru musi wesprzeć rząd.
Wytwórcy zgodnie twierdzą, że tylko wówczas będzie można zbudować solidny rynek. Branża sokownicza poszerzy asortyment o nowy produkt, a sadownicy będą mieli kolejne bardzo ważne źródło zagospodarowania jabłek.