Ministerstwo rozszerza wykaz grzybów dopuszczonych do sprzedaży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Olga Zakolska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-09-2017,14:50 Aktualizacja: 01-09-2017,15:09
A A A

Smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska - te trzy gatunki grzybów mają zostać dopuszczone do sprzedaży. Ministerstwo Zdrowia przekonuje, że ich owocniki są jadalne, cenne pod względem spożywczym i bezpieczne dla zdrowia.

Obecnie na wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów znajdują się 44 gatunki. W piątek resort zdrowia opublikował projekt rozporządzenia rozszerzającego wykaz o trzy gatunki: smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska.

pieczarki, boczniaki, węgry, grzyby, grzyby uprawne, Narodowa Izba Gospodarki Rolnej

Rusza kampania popularyzująca spożycie grzybów uprawnych

Na Węgrzech rusza kampania popularyzująca spożycie grzybów uprawnych. Przez cały czerwiec mieszkańcy będą informowani o ich kulinarnych i spożywczych zaletach. Narodowa Izba Gospodarki Rolnej (NAK) chce we współpracy z dużymi sieciami...

"Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta" - zapewniają autorzy projektu.

Grzyby te są objęte ochroną częściową, dlatego w projekcie doprecyzowano, że rozporządzenie dotyczy smardza jadalnego i stożkowatego pochodzącego wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych. Ponadto wskazano, że wszystkie trzy dopisane gatunki grzybów mogą pochodzić spoza terytorium Polski.

"W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją spożywania grzybów" - wskazano w projekcie.

Lekarze i Główna Inspekcja Sanitarna stale przypominają, że należy zbierać tylko te grzyby, do których mamy absolutną pewność, że są jadalne. Pomyłka może skończyć się tragicznie - ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Poleć
Udostępnij