Biokonsumentów przybywa. Moda na zdrową żywność nie mija
Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem - wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków.
- W wyniku badania "Kogo nęci zdrowe jedzenie?" udało nam się podzielić respondentów na cztery grupy: biodietetycy - 52 proc., biotradycjonaliści - 26 proc., bionowatorzy - 13 proc. i bioaktywiści - 9 proc. Różnią się priorytetami związanymi z jedzeniem - mówi agencji informacyjnej Newseria Małgorzata Leszczyńska, prezes zarządu Ośrodka Ewaluacji.
Biodietetycy zwracają uwagę przede wszystkim na to, żeby jedzenie było nieprzetworzone i pochodziło z dobrego, pewnego źródła. Cenią to, co naturalne. Wśród nich jest też grupa, która poświęca czas na samodzielnie przygotowanie posiłków. Częściej też uprawiają sport.
Azjaci odkrywają polską żywność ekologiczną
- Biotradycjonaliści zwracają mniejszą uwagę na certyfikaty, na przetwórstwo żywności, natomiast ważne jest dla nich smaczne jedzenie samodzielnie przygotowane w domu. Bionowatorzy częściej jadają na mieście i kierują się opinią znajomych o tym, gdzie mogą dobrze zjeść. Natomiast bioaktywiści są w najbardziej zaangażowani społecznie, są zwolennikami lokalnego jedzenia i sprzeciwiają się wielkim markom, które w jakiś sposób zawłaszczają rynek - tłumaczy ekspertka.
Badani przyznają, że podczas zakupów dużą wagę przywiązują do świeżości, walorów smakowych i wartości odżywczej produktów. Dla 75 proc. ankietowanych ważna jest cena, dla 65 proc. kraj pochodzenia, a dla 51 proc. marka producenta. Polacy coraz częściej wybierają również taką żywność, która została wyprodukowana w poszanowaniu środowiska.
Respondenci przyznają, że kupują zdrowe jedzenie, bo chcą dbać o zdrowie własne i bliskich. Celebrowanie wspólnych posiłków jednak nie stało się jeszcze dobrą tradycją. Miejsce zakupu jest ważne dla 46 proc. ankietowanych, a na certyfikaty zwraca uwagę 34 proc.
- Najczęściej badani kupują tam, gdzie jest blisko, czyli w lokalnych sklepach i marketach. Bionowatorzy najczęściej robią zakupy w działach ze zdrową żywnością w supermarketach. Przeżywamy ponadto renesans bazarów, na których można kupić zdrową żywność - wyjaśnia Leszczyńska.
[WIDEO] Mówi Małgorzata Leszczyńska, prezes zarządu Ośrodka Ewaluacji
W supermarketach kupuje 55 proc. badanych, w lokalnych sklepach 53 proc., a na bazarach 51 proc. 25 proc. respondentów kupuje zdrowe jedzenie w kooperatywach spożywczych, ale na razie ten trend dotyczy dużych miast.