Znaleźli sposób, jak nie marnować jedzenia. To proste
Miasto Wiedeń przy współpracy z bankiem żywności - Wiener Tafel - znalazło sposób na to, jak nie marnować jedzenia, a przy tym pomóc potrzebującym.
Według raportu ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013) całkowita strata części jadalnych produktów na świecie wynosi 1,3 mld ton rocznie. W Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności, w Polsce ok. 9 mln ton.
W duchu świadomej ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju, a przy tym ograniczając marnotrawienie jedzenia i nadzorując, aby tylko pewne artykuły spożywcze trafiały na stół biednych i potrzebujących miasto Wiedeń działa we współpracy z Wiener Tafel.
Co roku wyrzucamy 9 ton żywności. Lepiej planujmy zakupy
59. Wydział Wiedeńskiego Magistratu nadzorujący miejskie targowiska współpracuje od 2011 r. z Wiener Tafel i prowadzi zbiórkę artykułów spożywczych na trzech placach targowych w austriackiej stolicy: Naschmarkt, Brunnenmarkt i okazjonalnie Großmarkt Wien.
Wolontariusze codziennie odwiedzają targi i zbierają tam artykuły spożywcze, które pomimo że nadają się do spożycia, nie zostały sprzedane.
Ze względu na sezonowość trudno określić, ile kilogramów dziennie zostaje pozyskane w ten sposób. W 2016 r. na wymienionych targach zebrano łącznie 41 ton jedzenia.
Rząd pracuje nad ustawą zapobiegającą marnowaniu żywności
W połowie czerwca br. otwarto w Wiedniu tzw. Tafel Haus, centralny magazyn o powierzchni 200 m2, wyposażony m.in. w chłodnie i kuchnię. Przy jego wykorzystaniu można w kolejnych trzech latach podwoić ilość codzienne ratowanych przed zmarnowaniem środków spożywczych, a przy tym pomóc nawet 24 tysiącom potrzebujących.
źródło: Centrum Prasowe PAP
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś