Hiszpania. Rząd zatwierdził projekt ustawy zakazującej wyrzucania niesprzedanej żywności
Rząd Hiszpanii zatwierdził we wtorek projekt ustawy zakazujący placówkom gastronomicznym i sklepom wielkopowierzchniowym wyrzucanie niesprzedanej żywności.
Jak poinformował minister ds. rolnictwa, rybołówstwa i żywności Luis Planas, nowe przepisy przewidują kary od 60 tys. euro do 500 tys. euro za wyrzucanie do śmieci niesprzedanej żywności.
Szef resortu wyraził przekonanie, że parlament Hiszpanii, w którym ugrupowania popierające rząd mają większość, zatwierdzi w najbliższych tygodniach projekt ustawy ograniczający marnowanie żywności.
Planas wyjaśnił, że na podstawie nowych przepisów placówki gastronomiczne oraz super- i hipermarkety zobowiązane będą przekazywać niesprzedaną żywność, która jest bliska utraty przydatności do spożycia, instytucjom społecznym, np. bankom żywności.
Szacuje się, że w liczącej 48 mln mieszkańców Hiszpanii każdy obywatel marnotrawi rocznie blisko 66 kg żywności.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś