Wołowina tanieje w Unii Europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
10-02-2016,10:50 Aktualizacja: 10-02-2016,11:52
A A A

Średnia cena referencyjna wołowiny (młode bydło kl. A R3) w krajach UE w styczniu wynosiła 381,09 euro za 100 kilogramów. To o 0,1 proc. mniej niż w grudniu, ale o 1,1 proc. powyżej stawek sprzed roku.  

Ceny tego gatunku mięsa w minionym miesiącu poszły w górę tylko w sześciu krajach Wspólnoty - we Włoszech (3,1 proc.), w Szwecji (1,7 proc.), Hiszpanii (1,3 proc.), Finlandii (0,9 proc.) oraz na Słowacji i w Czechach (po 0,5 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

Stawki obniżyły się natomiast przede wszystkim w Wielkiej Brytanii (4,7 proc.), Holandii (2,6 proc.), na Litwie (1,3 proc.), w Irlandii i Polsce (po 1 proc.) oraz w Belgii (0,9 proc.). W naszym kraju 100 kilogramów młodego bydła kl. A R3 kosztowało średnio 317,57 euro - o około 1 proc. mniej niż w grudniu ub.r., ale o 2,2 proc. więcej niż rok wcześniej.  

produkcja wieprzowiny, produkcja wołowiny, produkcja drobiu

Ceny mięsa w połowie roku będą zbliżone do ubiegłorocznych

Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiu w połowie roku będą zbliżone do tych sprzed roku - wynika z kwartalnych prognoz Agencji Rynku Rolnego. Produkcja wieprzowiny w 2016 r. spadnie, zaś wołowiny i drobiu wzrośnie. "Postępujący spadek...

Niedawno organizacje rolnicze Copa i Cogeca spotkały się z przedstawicielami Komisji Europejskiej, by zwrócić uwagę na niskie dochody unijnych producentów wołowiny oraz ostrzec Brukselę przed katastrofalnymi skutkami wznowienia negocjacji o wolnym handlu z południowoamerykańskim blokiem handlowym Mercosur dla unijnego rynku rolnego, a w szczególności dla sektora wołowiny.

Jean Pierre Fleury, przewodniczący grupy roboczej "Wołowina i cielęcina" Copa-Cogeca podkreślał, że producentom wołowiny i cielęciny nie brakuje problemów, a sektor ten jest niezwykle wraźliwy.

Hodowla bydła stanowi jedyne źródło przychodów wyspecjalizowanych producentów na obszarach, gdzie nie można prowadzić innej działalności. Dochody rolników w UE stanowią przeciętnie połowę średnich zarobków w innych gałęziach gospodarki.

Fleury dodał, że trzeba dokładnie monitorować sytuację na rynku i szybko przyjąć strategię dotyczącą eksportu. Niektórzy najważniejsi unijni partnerzy stosują bowiem handlowe bariery. Jego zdaniem poczyniono ponadto zbyt słabe postępy by otworzyć pozaunijne rynki na mięso wołowe ze Wspólnoty.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA