PIR apeluje do ubojni i przetwórców mięsa: zrezygnujcie z zakupów żywca spoza Polski

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
28-02-2025,17:40 Aktualizacja: 28-02-2025,17:50
A A A

Wspieranie lokalnych producentów to nie tylko przejaw patriotyzmu gospodarczego, ale także inwestycja w stabilność i rozwój krajowego rynku rolno-spożywczego – podkreśla Podlaska Izba Rolnicza (PIR) w swoim apelu dotyczącym rolników i przetwórców mięsa.

„W imieniu rolników, a w szczególności producentów trzody chlewnej z województwa podlaskiego, apelujemy o rezygnację z zakupu taniego żywca wieprzowego spoza Polski oraz skoncentrowanie się na współpracy z krajowymi hodowcami. W obliczu zagrożeń zdrowotnych, jakie niesie import świń z zagranicy - zwłaszcza z regionów dotkniętych występowaniem chorób takich, jak pryszczyca - podjęcie odpowiedzialnych decyzji zakupowych ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa całego sektora” – czytamy w wystąpieniu PIR z 28 lutego, adresowanym do zakładów uboju i przetwórstwa mięsa z Podlasia.

Wsparcie lokalnych producentów

Jak w nim podkreślono, polscy rolnicy od lat dbają o najwyższą jakość hodowli, spełniając surowe normy sanitarne i weterynaryjne.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Ile przesyłek świń z Niemiec trafiło do Polski?

Liczba przesyłek żywych świń, które przyjechały z Niemiec do Polski od 11 stycznia 2025 r. do 26 lutego 2025 r. wyniosła 205 do uboju oraz 23 do dalszego utrzymywania. Od 1 stycznia 2024 r. do 29 lutego 2024 r. z Niemiec do Polski...

„Ich wysiłki gwarantują bezpieczeństwo oraz doskonałą jakość mięsa trafiającego do polskich konsumentów. Wspieranie lokalnych producentów to nie tylko przejaw patriotyzmu gospodarczego, ale także inwestycja w stabilność i rozwój krajowego rynku rolno-spożywczego. Współpraca z rodzimymi hodowcami umożliwia ubojniom oraz zakładom przetwórczym dostęp do stałych dostaw wysokiej jakości surowca, a rolnikom zapewnia uczciwe warunki sprzedaży” – przekonuje Izba.

Większe zaufanie konsumentów

Według niej, decyzja o zakupie świń od polskich rolników przyczyni się do zwiększenia zaufania konsumentów do produktów z rodzimych przetwórni mięsa, co w dłuższej perspektywie przełoży się na wzrost zainteresowania ich ofertą.

„Wspólne działanie na rzecz krajowego rynku rolno-spożywczego to krok w stronę silniejszej i bardziej konkurencyjnej polskiej gospodarki. Liczymy na Państwa zrozumienie i podjęcie działań wspierających polskich hodowców” – brzmi apel podlaskiego samorządu rolniczego.

Poleć
Udostępnij