Import cukru z Afryki wyniósł 217 tys. ton (+57 proc. rok do roku), a wartość zaimportowanego surowca w porównaniu z poprzednim rokiem wzrosła o 52 proc. do 97 mln euro.
Kraje Afryki są największymi dostawcami cukru do Polski - wynika z najnowszych publikacji Agencji Rynku Rolnego.
Eksperci ARR piszą, że w roku gospodarczym 2015/2016, z uwagi na niewielką podaż cukru z produkcji krajowej, jego przywóz z zagranicy ukształtował się na stosunkowo wysokim poziomie.
Import cukru wyniósł 217 tys. ton (+57 proc. rok do roku), a wartość zaimportowanego surowca w porównaniu z poprzednim rokiem wzrosła o 52 proc. do 97 mln euro.
Cukier do Polski sprowadzany był przede wszystkim z Sudanu, z którego dostarczono 50 tys. ton, z Zimbabwe 43 tys. ton, a z Mozambiku 36 tys. ton.