Coraz chętniej kupujemy produkty od rolników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-08-2021,9:20 Aktualizacja: 27-08-2021,9:25
A A A

Co czwarty konsument kupuje żywność bezpośrednio od rolników, a 83 proc. z badanych zauważa jej lepszą jakość – wskazuje raport Accenture i Stowarzyszenia "ASAP". Coraz częściej produkty kupowane są przez internet.

Szansą na upowszechnienie kupowania produktów lokalnych i bio jest rozwój e-commerce i związany z nią rozwój asortymentu wirtualnych sklepów, szczególnie widoczny w pandemii. Tylko w sklepie internetowym Farmy Świętokrzyskiej w ubiegłym roku sprzedaż wzrosła o ponad 100 proc.

rolnictwo ekologiczne, polski ład, ryszard bartosik, żywność ekologiczna

Polski Ład ma zapewnić rozwój rolnictwa ekologicznego

Rozwiązania dotyczące stymulowania rozwoju rolnictwa ekologicznego zawieramy w programie Polski Ład, gdzie mówimy o uwolnieniu rolniczego handlu detalicznego - poinformował Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa. Według polityka resort...

- Świeże produkty bio pochodzące prosto od rolników są nie tylko smaczniejsze, co zauważają klienci, ale też bogatsze w wartościowe składniki. Ich droga z pola na stół jest zdecydowanie krótsza, dzięki czemu zachowują więcej witamin i minerałów - podkreślił Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Jego zdaniem, konsumenci są tego coraz bardziej świadomi, dlatego sieci handlowe w swojej komunikacji chętnie podkreślają lokalne pochodzenie produktów. Coraz więcej takich artykułów oferują także sklepy internetowe.

- Obserwujemy, że klienci, którzy raz zamówili świeże produkty prosto z naszych upraw chętnie po nie wracają. Obawa przed popsuciem takiej żywności w transporcie jest coraz mniejsza. Dlatego prognozujemy, że rynek ekologicznych warzyw i owoców może rosnąć nawet o 15-20 proc. w ciągu roku - powiedział prezes Farmy.

Dodał, że część rolników inwestuje we własne przetwórnie, w których powstają np. dania obiadowe, pasty kanapkowe, czy kiszonki. Wiele z nich można kupić bezpośrednio w internecie.

rolnictwo ekologiczne, sejmowa komisja rolnictwa, ryszard bartosik, żywność ekologiczna

Rozwój rolnictwa ekologicznego wymaga wsparcia

Rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się zbyt wolno, potrzebuje wsparcia i wytyczenia konkretnych celów - ocenili posłowie z sejmowej komisji rolnictwa. Ministerstwo przekonuje, że jest plan na wzrost takiej produkcji. Podczas posiedzenia...

Klienci chcą kupować lokalną, nieprzetworzoną żywność, w tym szczególnie świeże warzywa i owoce. Nie każdy ma jednak blisko sklep z ekologiczną żywnością czy dostęp do upraw okolicznych rolników. Dlatego na popularności zyskują sklepy internetowe z produktami spożywczymi.

Z analizy PwC (PricewaterhouseCoopers) wynika, że sprzedaż żywności online w latach 2019-2020 wzrosła o ponad 57 proc., a do 2026 roku urośnie jeszcze o niemal 29 proc.

Rynek e-grocery, czyli zakupów świeżych produktów spożywczych przez internet, rozwija się najszybciej ze wszystkich segmentów e-commerce. Jak wskazują eksperci Farmy Świętokrzyskiej, ten wzrost nie powinien zostać zachwiany, choć oczywiście mogą na niego wpływać takie czynniki jak m.in. utrzymująca się niepewność związana z pandemią czy rosnąca inflacja.

W internecie swoje produkty sprzedaje obecnie około 150 tys. różnych polskich przedsiębiorstw. Nadal jednak liczba sklepów internetowych w porównaniu do liczby mieszkańców w Polsce jest niższa niż w wielu krajach Europy Zachodniej. Dlatego, jak wskazują eksperci PwC, sprzedaż online w Polsce ma wciąż dużą przestrzeń do rozwoju.
 

Poleć
Udostępnij