Zmiany w sprzedaży napojów mlecznych
Według danych GUS (za Sparks Polska) w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 roku produkcja jogurtów w Polsce w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób spadła w skali roku o 5,1 proc. do 265 mln litrów, a pozostałych napojów mlecznych... wzrosła o 6,7 proc. do 218,6 mln l.
Łączna wytwórczość tych produktów w naszym kraju wyniosła 483,6 mln l i była o 0,1 proc. mniejsza niż w tym samym czasie przed rokiem. Obserwowane kierunki zmian w produkcji napojów mlecznych są kontynuacją trendów z ostatnich kilku lat - przekonują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Sery wciąż najważniejsze w eksporcie produktów mleczarskich
Od 2010 do 2015 r. wytwórczość jogurtów w zakładach zatrudniających co najmniej 10 osób poleciała w dół o 15,3 proc. do 428,6 mln l, a pozostałych napojów (maślanki, mleka zsiadłego, kefirów itp.) zwiększyła się o 33,2 proc. do 288,7 mln l.
W 2015 r. w Polsce wytworzono zatem razem 717,3 mln l napojów mlecznych, czyli o 0,7 proc. mniej niż w 2010 r. Oznacza to, że udział jogurtów w ogólnej produkcji obniżył się z 71 proc. w 2010 r. do 60 proc. w 2015 r. To efekt zmian w handlu zagranicznym i spadku spożycia na rynku krajowym.
Według danych Eurostat, w latach 2011-2015 eksport naszych jogurtów spadł o 12 proc. do 45,3 tys. t, a pozostałych napojów mlecznych o 25 proc. do 55,9 tys. t. W minionym roku Polska sprzedała więc o 1/5 mniej napojów mlecznych niż w 2010 r.
Coraz mniej mleka trafia do punktów skupu
Zwiększył się natomiast import - w przypadku jogurtów o 44 proc. do 21,6 tys. t, a pozostałych napojów o 9 proc. do 17,2 tys. t. Pozostajemy zatem eksporterem netto napojów mlecznych, ale saldo wymiany pogorszyło się w latach 2011-2015 o 35 proc.
Według GUS, w latach 2011-2015 przeciętnie miesięczne spożycie jogurtów w gospodarstwach domowych w przeliczeniu na osobę zmniejszyło się o 7,4 proc. do 0,50 litra. Mimo, że badanie nie obejmuje spożycia pozostałych napojów mlecznych, to na podstawie 10-proc. wzrostu wydatków na te produkty w latach 2014-2015 należy przypuszczać, że popyt na nie wzrósł, tym bardziej, że ceny poszły w górę średnio o 3,1 proc.
W bieżącym roku eksperci obserwują dalszy spadek eksportu napojów mlecznych. Według resortu finansów (za Sparks) w pierwszych ośmiu miesiącach wolumen sprzedaży jogurtów obniżył się o 20,1 proc. (r/r) do 24,5 tys. t, przede wszystkim ze względu na niższy wywóz do Finlandii i Niemiec.