Agrobiznes
RSS-
12-02-2018,9:00
Polscy eksporterzy żywności walczą o rynek Korei Południowej
Po pierwszych 11 miesiącach 2017 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski do Korei wyniosła 53,1 mln euro, co oznacza ponad 53-proc. wzrost w ujęciu rocznym. -
07-02-2018,14:20
Kukurydza jest tania. I nie ma przesłanek do wzrostu cen
W styczniu kukurydzę skupowano przeciętnie po 612 zł/t, czyli zaledwie o 9 zł (1,5 proc.) droższej niż w drugiej połowie października, kiedy ziarno było najtańsze. Jednocześnie cena skupu była o 2,5 proc. niższa wobec analogicznego okresu ubiegłego roku -
07-02-2018,12:20
Znamy wstępne oczekiwania dla pszenicy w przyszłym sezonie
Szacowany spadek produkcji pszenicy w sezonie 2018/19 wynika z oczekiwanego zmniejszenia powierzchni upraw tego zboża oraz założenia utrzymania się trendu w plonowaniu. Areał upraw ma być mniejszy przede wszystkim w UE, Rosji, Indiach i Afryce Północnej. -
07-02-2018,11:00
Warzywa i owoce to szansa dla polskich eksporterów w Korei Południowej
Dieta Polaków i mieszkańców Korei Południowej zdecydowanie się różni. Spożycie warzyw w Korei kształtuje się na poziomie ok. 206 kg na mieszkańca rocznie, podczas gdy w Polsce było ono blisko o połowę niższe. -
06-02-2018,13:40
Produkcja mrożonych warzyw bije rekordy. Niebawem możemy być liderem
Polska jest drugim, po Belgii producentem mrożonych warzyw w UE. Nasz udział na rynku unijnym zwiększa się i - zdaniem ekspertów - w relatywnie krótkim czasie mamy szansę stać się największym wytwórcą we Wspólnocie. -
05-02-2018,14:05
Przerób rzepaku bliski rekordu
Wraz ze wzrostem przerobu rzepaku w minionym roku proporcjonalnie w górę poszła produkcja oleju. Wytwórczość oleju surowego wyniosła w 2017 roku 1084 tys. ton (+30 tys. ton), zaś rafinowanego 416 tys. ton (+11 tys. ton).