Unia produkuje coraz więcej mięsa koziego i owczego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
22-04-2016,10:15 Aktualizacja: 22-04-2016,10:51
A A A

W ubiegłym roku - po latach spadków - kraje Unii Europejskiej zwiększyły o 4,4 proc. do 953 tys. ton produkcję mięsa owczego i koziego.  

Eksperci z Brukseli uważają, że w bieżącym roku możliwy jest jedynie niewielki (0,6 proc.) wzrost wytwórczości tego rodzaju mięsa we Wspólnocie. Będzie to efekt ograniczonych możliwości eksportowych i stabilnego spożycia na wewnętrznym rynku - informuje FAMMU/FAPA. 

hodowla owiec, łąki, okólnik

Owce pozostawiają księżycowy krajobraz

Krajobraz po hodowli owiec: ziemia przenawożona do granic toksyczności, rośliny zgryzione do gołej ziemi, może się z czasem zamienić w oazę bogactwa gatunków - wynika z badań na terenie dawnych owczych gospodarstw w Wielkopolsce. Hodowla...

Utrzymanie powiązania dopłat bezpośrednich z produkcją w wielu państwach powinno zwiększać zainteresowanie producentów tym rodzajem działalności.

W 2015 r. kraje UE sprowadziły 202 tys. ton mięsa owczego oraz koziego, czyli o 7,1 proc. więcej niż rok wcześniej. Wzrost przywozu wynikał z większego importu mięsa z Nowej Zelandii. Według prognoz KE w 2016 r. dostawy pójdą w górę prawdopodobnie o 2 proc., a w przyszłym o 1 proc.

Wywóz mięsa owczego ze Wspólnoty obniżył się natomiast aż o 37 proc. z powodu znacznej redukcji eksportu do krajów arabskich oraz Hongkongu(aż o 80 proc.), który ma połowę udziału w całym eksporcie z Unii. Bruksela szacuje jednak, że w br. wysyłki tego gatunku mięsa wzrosną o 2 proc.

Spożycie ogółem mięsa koziego i owczego w Unii przez rok poszło w górę o 6,2 proc. do 1 mln 97 tys. ton. W 2016 i 2017 r. wzrost ten będzie dużo mniejszy - odpowiednio o 0,8 i 0,3 proc. Konsumpcja na jednego mieszkańca zostanie na poziomie 1,9 kg.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA