FAO: na świecie wzrośnie produkcja i konsumpcja mięsa
Światowa produkcja mięsa w 2015 roku wzrośnie - przede wszystkim za sprawą drobiu i wieprzowiny - o 1,1 proc. do 318,8 mln ton, a konsumpcja o 1,1 proc. do 317,7 mln ton.
Produkcja mięsa drobiowego pójdzie w górę o 1,5 proc., wieprzowiny o 1,3 proc., mięsa koziego i owczego o 0,9 proc., zaś wołowiny tylko o 0,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Wytwórczość mięsa najbardziej wzrośnie w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych oraz Rosji.
W 2015 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,5 mln ton mięsa (9,6 proc. produkcji), czyli o 0,6 proc. mniej niż przed rokiem. Co ciekawe zwiększy się jedynie wymiana mięsem wołowym i to tylko o 0,5 proc. Najwięcej do handlu trafi mięsa drobiowego (12,6 mln ton), a ponadto wołowiny (9,7 mln ton), wieprzowiny (7,0 mln ton) oraz mięsa owczego i koziego (1,0 mln ton).
Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,1 proc. do 317,7 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,4 kg (+0,1 proc.).