Miedź kluczowym mikroelementem dla zbóż
Miedź to najważniejszy mikroelement dla zbóż - szczególnie istotny dla pszenicy, jęczmienia i owsa.
Tak w przypadku innych mikroelementów wyróżnia się trzy klasy zawartości miedzi przyswajalnej: niską, średnią i wysoką.
Liczby graniczne, które służą do oceny zawartości tego mikroelementu są różne dla gleb organicznych oraz mineralnych (tabela).
W glebach mineralnych uwzględnia się również kategorię agronomiczną. Im gleba jest cięższa (zawiera więcej najdrobniejszych cząstek – tzw. części spławianych), tym zawartość miedzi powinna być większa.
Obecnie miedź dostarcza się roślinom dolistnie w nawozach mikroelementowych w okresie ich największego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Tabela. Liczby graniczne do oceny zasobności gleb organicznych i mineralnych w przyswajalną miedź, mg Cu/kg gleby
Ocena zawartości |
Gleby organiczne |
Gleby mineralne – kategoria agronomiczna gleby |
|||
Bardzo lekkie |
Lekkie |
Średnie |
Ciężkie |
||
Niska |
Do 6,0 |
Do 0,9 |
Do 1,6 |
Do 2,3 |
Do 5,0 |
Średnia |
6,0-12,0 |
0,9-2,5 |
1,6-4,9 |
2,3-6,7 |
5,0-15,0 |
Wysoka |
Ponad 12,0 |
Ponad 2,5 |
Ponad 4,9 |
Ponad 6,7 |
Ponad 15,0 |
Źródło: Stacje Chemiczno-Rolnicze