Warzywa droższe niż przed rokiem
Według monitoringu cen ministerstwa rolnictwa przez rok w górę poszły m.in. stawki za młodą kapustę, kapustę pekińską, sałatę i warzywa szklarniowe.
Analitycy BGŻ informują, że w połowie maja sztuka młodej kapusty kosztowała średnio 1,84 zł, czyli aż o 48 proc. więcej niż o tej porze przed rokiem. O 34 proc. w górę poszły ceny kapusty pekińskiej (2,28 zł/szt.), a o 52 proc. sałaty (1,08 zł/szt.).
Droższe niż 12 miesięcy temu są również warzywa szklarniowe. Za kilogram pomidorów płacono teraz 4,59 zł (+24 proc.), a ogórków 2,68 zł (+17 proc.). To efekt mniejszej podaży na krajowym rynku wynikającej z gorszych niż przed rokiem wschodów oraz prawdopodobnie z mniejszej powierzchni zasiewów.
Według ekspertów warzywa mogą być równie drogie w kolejnych miesiącach. Na stawki wpłynie bowiem przede wszystkim wysokość plonów w kraju i produkcja na zagranicznych rynkach.
Wzrosty cen hamować może ponadto rosyjskie embargo. W przypadku takich warzyw, jak kapusta i kalafiory, Polskę obowiązują też restrykcje fitosanitarne, które zostały wprowadzone przed politycznymi.