Spada eksport świeżych i mrożonych warzyw. Embargo wciąż daje się we znaki
W pierwszych ośmiu miesiącach sezonu 2014/2015 Polska sprzedała do innych krajów 429 tys. ton świeżych i mrożonych warzyw. To o 6 proc. mniej niż przed rokiem.
Jak informują analitycy BGŻ - opierając na najnowszym raporcie Eurostatu - przyczyną spadku było przede wszystkim rosyjskie embargo. Eksport do krajów trzecich poszedł w dół o 42 proc. do 99 tys. ton, a do państw Unii Europejskiej wzrósł o 15,7 proc. do 330 tys. ton.
Najbardziej spadła sprzedaż pomidorów, których łączny wolumen obniżył się o ok. 25 proc. do 51,5 tys. ton. Co więcej, zmniejszenie wywozu tych warzyw może być widoczne i odczuwalne dla producentów również w drugim i na początku trzeciego kwartału br. Mocno spadł również w skali roku eksport kapust oraz marchwi - odpowiednio o 10 i 11 proc. Wzrost sprzedaży tych warzyw do krajów Wspólnoty tylko w niewielkim stopniu złagodził spadki eksportu.
W górę poszła za to sprzedaż cebuli. Mimo większej podaży na rynku UE (wysokie zbiory w Holandii i Hiszpanii) nasze wysyłki wzrosły na ten rynek o ponad 8 proc., a łącznie o 2 proc. To efekt niskich cen i dość wysokiego popytu w krajach trzecich.
Embargo rosyjskie negatywnie wpłynęło również na eksport warzyw mrożonych. W pierwszych ośmiu miesiącach sezonu 2014/2015 sprzedaliśmy ich 258 tys. ton, czyli o 16,5 proc. mniej niż rok wcześniej. Mniej towarów wysłaliśmy również do państw UE - o 8 proc. do 202 tys. ton.