Mniej ołowiu w warzywach od 2016 r.
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wprowadzające zmiany w zakresie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach, w tym produktach ogrodniczych.
Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do rozporządzenia nr 2015/1005 stosuje się od dnia 1 stycznia 2016 r. Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być nadal przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
W przypadku produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, a także soków owocowych oraz koncentratów soków.