Według danych Eurostatu eksport świeżych warzyw z Polski od lipca do października ub.r spadł do 223 tys. ton. To o 3,7 proc. mniej niż w tym samym czasie rok wcześniej.
Według danych Eurostatu eksport świeżych warzyw z Polski od lipca do października ub.r spadł do 223 tys. ton. To o 3,7 proc. mniej niż w tym samym czasie rok wcześniej.
Jak informują analitycy BGŻ to przede wszystkim efekt ograniczenia wywozu do Rosji. Eksport do krajów trzecich w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2014/2015 zmniejszył się przez rok aż o 36 proc.
Wzrosła natomiast sprzedaż naszych warzyw do państw Unii Europejskiej - o 13,9 proc. do 171 tys. ton. To konsekwencja wysokiej produkcji i niskich cen na krajowym rynku, a nie wzrostu popytu we Wspólnocie.
Najbardziej spadł - z powodu wspomnianego rosyjskiego embarga - eksport pomidorów (22 proc. do 46 tys. ton) i kapusty pekińskiej (23 proc. do 11 tys. ton). Mniejsza też była sprzedaż marchwi - o 7 proc. (14,7 tys. ton).
Co ciekawe o 2 proc. wzrosła wysyłka polskich pieczarek, przede wszystkim dzięki wysokiej sprzedaży na unijnym rynku.